Ozaveščanje v onesnaženi Zgornji Mežiški dolini

Teden med 22. in 28. oktobrom je vsako leto na pobudo Globalnega zavezništva za odpravo svinčene barve namenjen opozarjanju na problematiko izpostavljenosti svincu in njegovim škodljivim vplivom na okolje in zdravje. Problematika nevarnosti svinca je zelo aktualna tudi na Koroškem, saj je Mežiška dolina zaradi rudnika svinca in cinka ter topilnice in proizvodnje svinčenih akumulatorskih baterij onesnažena že stoletja. Aktivnosti ozaveščanja o tovrstni problematiki v tem tednu organizira tudi ravenski NIJZ.

Delavnice za otroke

»Svinec spada med deset najbolj problematičnih kemikalij z vidika javnega zdravja. Najbolj so na njegove učinke občutljivi otroci, zato je problem še toliko večji. Za vnos svinca v telo ni varnega praga, škodi že v najmanjših koncentracijah, v telesu pa nima nobene koristne funkcije. Svinec je strupen za različne organske sisteme, izpostavljenost svincu lahko privede do dolgoročnih posledic za zdravje, kot so učne težave, motnje v koordinaciji ter pri vizualnih, prostorskih in jezikovnih spretnostih,« so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Območna enota Ravne na Koroškem. V tem tednu bodo v koroških vrtcih izvajali usmerjene delavnice o pomenu in vplivu osebne higiene ter zdrave prehrane, starejši otroci pa bodo pripravljali prispevke, kako se izogniti izpostavljenosti svincu in zmanjšati njegov vnos v telo.

Ob tem se spomnimo zadnjih rezultatov preverjanja vsebnosti svinca v krvi otrok Zgornje Mežiške doline, ki so šokirali koroško javnost. Zaskrbljujoči podatki, da ima vsak peti preverjani otrok več kot 100 mikrogramov svinca na liter krvi, so v Mežici, Črni na Koroškem in na NIJZ OE Ravne sprožili številne aktivnosti ter konkreten dialog z vlado, ki sanacijskega načrta ne financira dosledno.

Dvomilijonski dolg

Vlada je letos ob poraznih rezultatih, ki so odraz nedoslednosti izvajanja sanacijskega načrta, s sanacijskim odlokom določeni višini letnih sredstev dodala 200 tisoč evrov. To je v primerjavi z manjkajočimi sredstvi, ki jih država v vseh letih izvajanja sanacijskega programa dolguje Mežici, Črni na Koroškem in NIJZ OE Ravne, kaplja v morje. Kot smo na portalu e-Koroška že poročali, je od 2008. pa do letos Mežiški dolini pripadlo več kot 10 milijonov evrov, toda zaradi stalnega zmanjševanja teh sredstev v državnem proračunu sta občini Mežica in Črna na Koroškem za sanacijske ukrepe prejeli le nekaj več kot 8 milijonov evrov. Država torej Mežiški dolini dolguje že približno dva milijona sredstev. Manjkajoča sredstva pa se kažejo tudi v počasnejšem izvajanju programa sanacije in posledično v letošnjih povišanih vrednostih svinca v krvi otrok Zgornje Mežiške doline.

Pomanjkanje sredstev in posledično slabša dinamika se kažeta tudi v letošnjih rezultatih preverjanja vsebnosti svinca v krvi otrok, kar sta občini in NIJZ OE Ravne sporočili tudi predsedniku vlade Miru Cerarju. Vlado in okoljsko ministrico ob tem pozivajo, naj poravnajo sredstva za nazaj, ki bi jih vložili v ukrepe, katerih jim v minulih devetih letih ni uspelo realizirati, ter dodajo še dodatna sredstva, ki bi pospešila več kot desetletje trajajočo sanacijo.

NK