Otvoritev Sušnikovih dnevov s počastitvijo Mohorjeve

V polni mali dvorani prevaljskega Družbenega doma so včeraj v okviru začetka že 20. Sušnikovih dnevov počastili 90. obletnico odhoda Mohorjeve s Prevalj s predstavitvijo treh knjig in glasbene zgoščenke.

Včeraj, z 10. novembrom, so se na Prevaljah začeli Sušnikovi dnevi z dve desetletji trajajočo tradicijo. Z raznimi kulturnimi dogodki, ki se bodo odvijali do 24. novembra, se bodo spominjali Franca Sušnika, enega najpomembnejših kulturnikov na območju Koroške. Literat, zgodovinar in nasploh velik kulturnik Sušnik je namreč ustanovitelj ravenske gimnazije, ki še danes slavi kot ena izmed bolj kakovostnih v slovenskem prostoru, in ravenske študijske knjižnice ter železarskega muzeja.

Močan kulturni naboj na Prevaljah

Kot prvi dogodek v okviru spomina na Franca Sušnika sta včeraj v mali dvorani Družbenega doma na Prevaljah potekali počastitev 90. obletnice odhoda Mohorjeve s Prevalj in predstavitev zgoščenke Rustiques. V z močnim kulturnim nabojem polni dvorani so svoja dela predstavili trije publicisti in akademski glasbenik, vsi štirje pa so koroški kulturni ustvarjalci, ki delujejo v okviru celovške Mohorjeve.

Sabina Buchwald je v svoji knjigi z naslovom Ali je kaj pošte zame? predstavila vojna pisma, ki so si jih pošiljali njeni stari starši med drugo svetovno vojno, ko je stari oče moral služiti vojsko. Buchwaldova zanimivo opiše potek pisanja pisem, ki se je pred sedmimi desetletji močno razlikovalo od današnjega, predstavi pa tudi zanimivo vsebino pisem, ki se je do danes še ohranila. Prav tako o drugi svetovni vojni govori knjiga Marjana Linasija z naslovom Koroške vojne zgodbe, v kateri Linasi z utrinki iz obdobja 1938 do 1945 predstavi dogajanje na Koroškem, s svojim zgodovinskim znanjem in raziskovanjem pa nam predstavi dejstva, ki jih ne najdemo v učbenikih in drugih zgodovinskih gradivih. Mati fabrika in njeni otroci Rudija Mlinarja pa opisuje življenje delavcev v nekdanji železarni in življenje njihovih družin. Fraza »mati fabrika« se je v Mežiški dolini ohranila vse do danes, nekdanja železarna, zdaj pod imenom SIJ Metal Ravne, pa še vedno, tako kot včasih, daje kruh številnim Korošcem. Omizju, za katerem so sedeli omenjeni trije publicisti, sta prisostvovala tudi urednik splošnega programa Mohorjeve Adrian Kert in duhovni oče Sušnikovih dnevov in ustanovitelj prevaljskih Mohorjanov Jožko Kert.

Jožko Kert

Zgoščenko Rustiques sta predstavila akademska glasbenika, Prevaljčan Jure Gradišnik, in njegova žena, Italijanka Maria Gamboz Gradišnik. Jure Gradišnik je na Koroškem, kot tudi v Sloveniji in tujini, prepoznan kot vrhunski glasbenik; že kot otrok je kazal izjemen glasbeni talent in predanost svojemu inštrumentu – trobenti. Danes je zaposlen kot solist v simfoničnem orkestru RTV Slovenija, poleg tega pa glasbo tudi poučuje. Kako je nastal album trobente in harfe Jureta in Marie, kako je potekala pot do uspeha koroškega trobentača in kaj danes dela nekdanji vodja prevaljskega pihalnega orkestra, pa si lahko preberete v jutrišnjem intervjuju z Juretom Gradišnikom.

Maria Gamboz Gradišnik, Jure Gradišnik, Matic Tasič

JP