Otvoritev razstave ob 40. obletnici Zveze Sonček

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, ki je bil leta 1983 ustanovljen na pobudo gorenjskega, mariborskega in ljubljanskega društva, letos praznuje 40. obletnico delovanja. Ob tej obletnici bo 3. maja 2023 ob 18. uri v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj  Gradcu otvoritev razstave fotografij. V Slovenj Gradcu namreč deluje Center Sonček Slovenj Gradec, v Dravogradu pa deluje Sončkova stanovanjska skupina.

In zakaj prav ime SONČEK? Najprej smo tako poimenovali prvi dnevni center v Ljubljani, saj je beseda lažje izgovorljiva kot zveza »cerebralna paraliza«. Poleg tega nas navda z optimizmom in si jo je lahko zapomniti.

V mislih na obletnico so v mariborskem varstveno delovnem centru Sonček najprej nastale čudovite fotografije rok uporabnikov, ki jih je posnela Neja Blagovič, tudi mentorica razstave, na njeno pobudo pa so nato uporabniki, ki imajo cerebralno paralizo, napisali svoje misli in razmišljanja o rokah.

Kljub cerebralni paralizi sem vesela, da so moje roke sposobne delati, čeprav s prilagoditvami. Najraje lepim nalepke ali tipkam.

Andreja Florjančič

Jaz sem se rodil z malo domačimi rokami. Moje roke imajo cerebralno paralizo. To mi je zelo všeč, ker ne rabim nič delat … Včasih pa bi vseeno rad delal, pa ne gre.

Ernest Blažič