Osumljenemu Dravograjčanu grozi najmanj 15 let zapora

V soboto, nekaj čez 21. uro, so nas iz Regijskega centra za obveščanje obvestili, da je na območju Dravograda nekdo hudo poškodoval žensko. Policista, ki sta štiri minute po obvestilu prišla na kraj, sta v stanovanjski hiši našla žensko, ki ni kazala znakov življenja. V hiši je bil v času njunega prihoda tudi osumljeni, ki sta mu odvzela prostost in takoj začela z oživljanjem ženske, vse do prihoda reševalne ekipe. Ogled kraja kaznivega dejanja so opravili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Celje. Udeležili sta se ga tudi preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka.

 

Z ogledom in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 38-letni moški, kljub izrečenemu ukrepu prepovedi približevanja, vstopil v stanovanjsko hišo in napadel 33-letno partnerko, ki je bila v hiši sama ter jo z uporabo fizične sile tako hudo poškodoval, da je naslednje jutro v slovenjegraški bolnišnici poškodbam podlegla. 38-letnika smo včeraj popoldne, s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja umor, po prvem odstavku 116. člena KZ-1, privedli k preiskovalni sodnici, ki mu je po zaslišanju odredila pripor.

Za storjeno dejanje mu grozi najmanj 15 let zaporne kazni. Kaznivo dejanje nasilje v družini je 33-letnica prijavila 13. aprila letos. O prijavi smo obvestili tudi dežurnega državnega tožilca, ki je je usmerjal postopek, priporni razlogi za osumljenca pa niso bili izpolnjeni, zaradi česar smo mu istega dne izrekli ukrep prepovedi približevanja. Preiskovalna sodnica je ukrep potrdila in ga v nadaljevanju podaljšala do 12. junija 2022.

Glede ukrepa prepovedi približevanja je tako, da ga policist izreče za 48 ur in ga nemudoma pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku. Ta ga lahko razveljavi, praviloma pa ga potrdi in tudi podaljša do 15 dni. Na obrazložen predlog žrtve lahko preiskovalni sodnik ukrep naknadno podaljša do skupno 60 dni. Policisti moramo izvajati nadzor nad spoštovanjem ukrepa najmanj enkrat dnevno. V primeru neupoštevanja prepovedi imamo na voljo dodatne ukrepe zoper kršitelja – od globe, do kratkotrajnega pridržanja, če so pa ob kršitvi podani priporni razlogi, pa tudi privedbo kršitelja oziroma osumljenca, z ovadbo k preiskovalnemu sodniku, ki lahko odredi pripor. Kršitelji ukrep največkrat kršijo s pošiljanjem telefonskih sporočil, v redkejših primerih žrtve zalezujejo, iščejo osebni stik in se želijo vrniti v skupno bivališče. Policisti kršitve ugotavljamo samostojno ob izvajanju nadzora, v mnogo primerih pa nas o kršitvah obveščajo žrtve nasilja same. V času prepovedi približevanja ima žrtev možnost poiskati dodatno pomoč zase in za otroke. V tem času se v pomoč praviloma vključijo CSD, pa tudi nevladne organizacije.

V konkretnem primeru so policisti Policijske postaje Dravograd redno opravljali nadzore. Nazadnje na dan umora, okoli 19. ure. Kršitev niso ugotovili, prav tako jih o morebitnih kršitvah oškodovanka ni obveščala. Na območju Policijske uprave Celje smo letos, do konca meseca aprila izrekli 74 ukrepov prepovedi približevanja, lani v enakem obdobju 83. V celotnem lanskem letu smo izrekli 260 ukrepov prepovedi približevanja, v letu 2020 pa 287. V času ukrepa prepovedi približevanja smo letos na območju PU Celje, poleg umora 7. maja 2022, na območju Dravograda, obravnavali še poskus uboja 7. januarja v Celju, ko je storilec z nožem napadel nekdanjo partnerko. Osumljeni je v priporu. Na območju celotne Slovenije se okoli 30 do 35 odstotkov ubojev in umorov zgodi v krogu družine. Tovrstnih dejanj med zakonci ali izven-zakonskimi partnerji je za okoli 20% oziroma nekje petina vseh dejanj ubojev in umorov. Skupno smo letos smo na območju Policijske uprave Celje obravnavali tri umore, dva poskusa umora in tri poskuse uboja. Podatki o umorih, poskusih umorov in poskusih ubojev na območju PU Celje v letošnjem letu: 1. januar 2022, v Celju – poskus uboja, ko je storilec na pešpoti zabodel sprehajalca. 2. januarja 2022, v Preboldu – poskus umora v domu starostnikov, kjer je stanovalec zabodel sostanovalca. 7. januarja 2022, v Celju – poskus umora, ko je moški zabodel nekdanjo partnerko. 18. januarja 2022, v Celju – poskus uboja zaradi nesoglasij glede delovnega razmerja. 28. januarja 2022, v Velenju – poskus uboja zaradi dolžniško upniškega razmerja. 24. februarja 2022, na območju Šmarja pri Jelšah – dvojni umor, ko je moški ustreli dva izvršitelja. V vseh primerih, razen prvega, kjer je storilec še na begu, smo osumljene kazensko ovadili in jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je vsem odredil pripor. V lanskem letu smo na območju PU Celje obravnavali dva umora, en poskus umora in en poskus uboja.