Ostre obsodbe pomazanih dvojezičnih krajevnih napisov

V noči na nedeljo so neznanci pomazali dvojezične krajevne napise v Škocjanu v Podjuni in v Pliberku. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je dejanje obsodila, ostro so se odzvali tudi pri Narodnem svetu koroških Slovencev.

 

»Dvojezični krajevni napisi so manjšinska pravica, ki je slovenski manjšini koroških Slovencev zagotovljena že v Avstrijski državni pogodbi in ima torej status mednarodno zavezujoče in ustavne obveznosti Republike Avstrije. Vprašanje manjkajočih dvojezičnih napisov je bilo desetletja pereče vprašanje na Koroškem, pri katerem pripadniki večinskega naroda in oblasti pogosto niso spoštovali manjšinskih pravicje v odzivu zapisala ministrica Jaklitscheva.

Spomnila je, da je bilo pred desetimi leti postavljenih 163 dvojezičnih napisov, kar je sicer le del napisov, predvidenih v Avstrijski državni pogodbi in odločbah avstrijskega Ustavnega sodišča, a je vendarle bilo mogoče zaznati pozitivne premike v vzdušju ter mirnejše sobivanje nemško govoreče večine in slovensko govoreče manjšine. »To je lepo prišlo do izraza tudi lani ob 100. obletnici koroškega plebiscita, ko se je tudi zvezni predsednik Republike Avstrije vsem koroškim Slovencem opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravicše dodaja ministrica.

Od storilcev nečastnega dejanja ministrstvo pričakuje priznanje in javno opravičilo, od avstrijskih oblasti pa obsodbo dejanja ter odkritje in uradni pregon storilcev.

Ostro so se odzvali tudi v Narodnem svetu koroških Slovencev, dejanje so označili kot mazaško akcijo. »Narodni svet koroških Slovencev obsoja mazaško akcijo v mestnih občini Pliberk in tržni občini Dobrla vas. Očitno nekateri še vedno ne razumejo, da na Koroškem živita dve enakopravni narodni skupnosti in se govorita dva deželna jezikaso zapisali. Pri Narodnemu svetu nadalje izražajo upanje, da bodo storilce akcije čim hitreje našli in se taki primeri ne bodo več ponovili. »Očividno nekdo hoče pred občinskimi volitvami dvigati napetosti. Mazaške akcije naj ne postanejo spet vsakodnevne, kakor so to bile v zdavnaj preteklih časihše dodajajo v organizaciji.

NK