Brezplačna pomoč v Koroškem medgeneracijskem centru

Z mesecem aprilom se v Koroškem medgeneracijskem centru na Ravnah na Koroškem začne brezplačen tečaj Oskrba pomoči potrebnemu svojcu. Udeleženci bodo spoznali znanja in veščine za oskrbovanje svojca na domu.

Ker je strokovna pomoč na domu precej draga, si je marsikdo ne more privoščiti, četudi bi jo zelo potreboval. Cena ene ure strokovne pomoči je odvisna od občine do občine oziroma Centra za socialno delo, na Koroškem se v povprečju giblje okoli 15 evrov na uro. Sicer občine večinoma iz proračuna pokrijejo vsaj 50 odstotkov stroška, ponekod celo več, in tako se strošek za uporabnika zniža na nekje okoli pet evrov na uro, a kljub občinski pomoči je to nemogoč znesek za nemalo pomoči potrebnim ali njihovim svojcem.

Največkrat ljudje pomoč na domu potrebujejo zaradi starosti in s starostjo povezanimi boleznimi. Za starejše seveda obstaja institucionalno varstvo v domovih za ostarele, kjer so uporabniki pod neprestanim urnim nadzorom in strokovno oskrbo, a včasih je zaradi zasedenosti domov na prosto posteljo treba počakati dlje časa. Tudi domovi niso poceni, čeprav pomagata tako občina kot država, veliko stroškov pristane tudi na plečih uporabnikov ali njihovih svojcev.

Izobraževanje Oskrba pomoči potrebnemu svojcu omogoča ljudem, da se seznanijo, kako se spopasti z osnovami skrbi za svojce, saj lahko včasih težavo predstavlja že človeka obleči ali okopati. Ne nazadnje se bodo naučili tudi, kako se ob tem spopadati z osebno stisko.

Tovrstnih socialnih pomoči v Koroškem medgeneracijskem centru ne manjka. Poleg izobraževanj, ki jih v centru in njegovih podružnicah v Mežici in Črni na Koroškem prirejajo, so v lanskem decembru na Ravnah na Koroškem odprli do demence prijazno točko. Na to točko lahko pokličejo vsi, ki se srečajo s kakršno koli težavo ali vprašanjem glede demence, in pomagali jim bodo razrešiti težavo.

NK