Osem ilegalnih prebežnikov na Koroško v tovornjakih

Koroški policisti so na območju Dravograda in Žerjava v minulih dneh prijeli osem prebežnikov, ki so v državo vstopili brez dovoljenj. S podobnimi primeri so se policisti srečevali že v preteklih letih, pri vseh pa so obravnavali samo mlade ali celo mladoletne moške.

Policisti policijske postaje Dravograd so ta teden v Otiškem vrhu prijeli tri mladoletne pribežnike, državljane Afganistana. V tovornjak naj bi vstopili na območju Srbije, po podani prošnji za azil pa so jih odpeljali v azilni dom v Ljubljano. Podoben primer so obravnavali na območju PP Ravne na Koroškem, natančneje v Žerjavu, kjer so prijeli pet Afganistancev, trije izmed prijetih so bili mladoletni.

Čeprav se v lanskem letu koroški policisti niso srečevali s težavami pri obravnavi primerov ilegalnih migrantov, jih je v vseh 12 mesecih leta 2018 do Koroške uspelo priti manj kot letos v samo mesecu in pol. V zadnjih dveh letih so policisti na območju Koroške skupno prijeli nekaj deset migrantov. Tujce, ki so jih obravnavali zaradi izmika mejni kontroli na mejnih prehodih, niso obravnavali za kazniva dejanja. Vprašanje, ki se ob tem poraja in nanj odgovora seveda ni mogoče podati, pa je število ilegalnih migrantov, ki se izmaknejo koroškim policistom in mejni kontroli na koroških mejnih prehodih ter pot nadaljujejo naprej v Avstrijo in druge evropske države.

NK