Omizje v Pliberku je vodil podžupan občine Bistrica ob Pliberku mag. Vladimir Smrtnik

Včeraj je v Kulturnem domu v Pliberku potekalo omizje, ki ga je vodil podžupan občine Bistrica ob Pliberku mag. Vladimir Smrtnik. Na njem sta sodelovala podžupan Celovca Lojze Dolinar in publicist Igor Omerza, nekdanji poslanec državnega zbora Slovenije. Lojze Dolinar je predstavil knjigo svoje matere Jelke Dolinar Mrak Brazde mojega življenja, Igor Omerza pa zadnje svoje tri knjige Jovanka in UDBA, Velikani in UDBA ter Kocbek, Pahor, Jančar in UDBA.

 

Lojze Dolinar je opisal trpljenje svoje družine najprej pod fašizmom, nato pod nacizmom in na koncu še pod komunizmom. Povzel je knjigo Brazde mojega življenja, v kateri njegova mati opisuje dogodke po drugi svetovni vojni, ko je bila v montiranem procesu obsojena na dolgo zaporno kazen. Igor Omerza pa je orisal delovanje UDBE ter opisal, kako je prišel do dokumentov v Ljubljani in Beogradu.

Po predstavitvi knjig so prisotni na omizju postavljali gostoma vprašanja tako o tematiki knjig kot tudi o trenutnem dogajanju v politiki na obeh straneh meja. Lojze Dolinar je pred prihajajočimi deželnozborskimi volitvami na avstrijskem Koroškem izrazil podporo koroškemu Slovencu na listi Team Kärnten, Francu Jožefu Smrtniku. Prepričan je, da se bo prebil v Deželni zbor. Igor Omerza pa je povedal, da je ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve dejanje, ki se ne bi smelo zgoditi in da je to velika sramota.

Gostja večera je bila poslanka Državnega zbora Slovenije Alenka Helbl.