Olimpijska bakla na poti v Črno na Koroškem

Olimpijska bakla, prižgana minuli torek v Ljubljani, bo pripotovala tudi na Koroško, v olimpijsko vas Črna na Koroškem. Iz alpskega kraja pod Peco, kjer živi 3000 prebivalcev, prihaja kar sedem športnikov, ki so tekmovali na zimskih olimpijskih igrah.

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je na pot po Sloveniji poslal olimpijsko baklo, ki so jo v Ljubljani prižgali minuli torek, 9. januarja, natanko mesec pred začetkom olimpijskih iger v južnokorejskem Pyeongchangu. Bakla se bo ustavila v različnih krajih po Sloveniji; iz Ljubljane je potovala v Mojstrano, Jesenice, Tržič, sledijo pa Celje, Velenje, Maribor in za konec še Črna na Koroškem. OKS je kraje namreč izbirala glede na olimpijsko tradicijo in Črna na Koroškem se lahko pohvali, da je pravi olimpijski rekorder – vas s komaj 3000 prebivalci je na zimskih olimpijskih igrah predstavljalo kar sedem športnikov.

Število olimpijcev v Črni na Koroškem je svetovni fenomen

Pred več kot 45 leti je glede na uspehe bratov Pudgar sicer kazalo, da bo Črna na Koroškem bolj vas smučarskih skokov kot pa alpskega smučanja. Danes smučarske skakalnice v Črni že dolgo ni več, medtem je na Koroškem propadla še skakalnica v Dobji vasi, še vedno pa v Črni obratuje smučišče, kjer so trenirali olimpijski alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Aleš Gorza in seveda šampionka in rekorderka Tina Maze.

Predhodniki Mazejeve, trije olimpijci, Katjuša Pušnik, Mitja Kunc in Aleš Gorza, so svojo pot začeli na istem smučišču kot pozneje Tina. Najboljša uvrstitev Pušnikove na olimpijskih igrah je 16. mesto v Albertvillu, Gorza je v Torinu dosegel 15. mesto, Kunc pa odlično 4. mesto v Lillehammerju (le 9 stotink zaostanka za rojakom Koširjem na 3. mestu). Seveda pa z osmimi nastopi in štirimi medaljami prednjači kraljica svetovnega alpskega smučanja – Tina Maze. Olimpijska vas se lahko pohvali tudi s tekačico na smučeh, Natašo Lačen, ki je na olimpijskih igrah nastopila dvakrat.

Poleg goreče olimpijske bakle bo OKS trenutek posvetila vsem olimpijskim imenom, rojenim v tistem kraju, ki so zastopali Slovenijo na olimpijskih igrah.