sreda, 19 junija, 2024
Domov Slovenija Odziv vodstva na včerajšnje ravnanje dela zaposlenih ob koncu TV-Dnevnika

Odziv vodstva na včerajšnje ravnanje dela zaposlenih ob koncu TV-Dnevnika

V vodstvu RTV Slovenija obžalujemo, da je del zaposlenih včeraj osrednjo informativno oddajo izkoristil za lastno agitacijo oziroma promocijo svojih idej.

S tem dejanjem so se posamezniki povsem izenačili s skupino aktivistov pod vodstvom Ladislava Trohe, ki je lani septembra vdrla v studio javnega zavoda in na nedopusten način poskušala poseči v programski čas.

Takšno ravnanje je nesprejemljivo in obsojanja vredno, saj si nihče, še najmanj pa delavec RTV Slovenija, ne sme prilaščati programskega časa javnega medija za lastne, parcialne interese.
Vdor dela zaposlenih v studio je še toliko bolj nerazumljiv, ker ni za to prav nobenih razlogov. Še več: posamezni uredniki in voditelji RTV Slovenija dajejo izjave, da se v uredništvu izvaja cenzura, vršijo pritiski in grožnje, ob tem pa ne navedejo niti enega primera ali dokaza, da bi vodstvo lahko ukrepalo zoper takšna nesprejemljiva ravnanja, če do njih dejansko prihaja. Prav nasprotno, do vodstva prihajajo informacije, da se posameznike, ki ne želijo participirati pri takšnih obsojanja vrednih vdorih v studio, žali in stigmatizira.

Na to kažejo tudi skrb vzbujajoči zapisi Društva novinarjev Slovenije, v katerih se sistematično obsoja vse novinarje in zaposlene na RTV Slovenija, ki vestno opravljajo svoje delo in ne želijo sodelovati v tovrstnih zlorabah.

Ravnanje posameznikov, ki so včeraj vdrli v studio, tako razumemo kot izrazito zavajanje javnosti ter posledično izvajanje pritiska na politiko, da se ta vmeša v delovanje avtonomnega zavoda, kar je nedopustno ter nezakonito in o čemer bo vodstvo obvestilo domačo in tujo javnost.

Vodstvo RTV se gledalkam in gledalcem opravičuje, da je del zaposlenih izrabil javni prostor in škodoval ugledu RTV Slovenija. Vodstvo RTV Slovenija vse zaposlene poziva, da vse morebitne težave rešujejo v skladu z internimi akti in veljavno zakonodajo, torej znotraj javnega zavoda in ne na očeh javnosti.