Odziv na napoved razreševanja programskih svetnikov RTV Slovenija

V nadaljevanju posredujemo odziv Slovenske demokratske stranke na napoved razreševanja programskih svetnikov RTV Slovenija.

Razreševanje programskih svetnikov RTV Slovenija predstavlja barbarski udar na pravno državo

“Poslanka Mojca Šetinc Pašek je na 14. nujni seji Mandatno-volilne komisije dne 10. 5. 2023 izjavila: “Potem bomo verjetno imeli še eno sejo, kjer bomo morali začeti postopke razreševanja teh ljudi, ki sicer opravljajo po zadržanju delov novega zakona o RTV zgolj tekoče posle in jim je s tem Ustavno sodišče podaljšalo v nedogled njihov mandat.”

Kot je na omenjeni seji zagrozila nekdanja novinarka TV Slovenija, se je proces protipravnega barbarskega udara začel danes, ko je odjeknila napoved, da koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica predlagajo začetek postopka razrešitve določenih članov programskega sveta RTV Slovenija. Gre za potezo, ki resno načenja temelje pravne države, kar danes še toliko bolj potrjujejo nedavne besede Roberta Goloba:

“Jaz se počutim predvsem zelo zafrustriran, ker sem bil naiven in verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen in legalen način. Morali bi najprej politično prevzeti RTV in šele potem začeti depolitizacijo. Hoteli smo, skupaj s civilno družbo, preskočiti to fazo, po kateri bi Svoboda prevzemala RTV.“

Koalicija se je postavila nad pravno državo, saj svetnikov pravno gledano v trenutni situaciji ni mogoče razrešiti. Gre za politično motivirano protipravno akcijo namernega miniranja javne RTV in zavestno nezakonitost pri političnem podrejanju zavoda. Razreševanje programskih svetnikov v času, ko so ustavni sodniki zadržali izvajanje zakona o RTV, je povsem v nasprotju s sklepom Ustavnega sodišča RS in drastičen poseg v avtonomijo javnega servisa. To je popolna zloraba oblasti in eklatanten prikaz avtoritarnosti Svobode. Za njih drži rek, da cilj posvečuje sredstvo. In cilj je popolna podreditev javnega zavoda RTV, uporabili pa bodo vsa sredstva, kot je napovedal premier Golob.”

Služba za odnose z javnostmi SDS