Odprtje razstave Štefan Marflak: LESOVI

Galerija Ravne odpira nove razstavne prostore* z razstavo Štefana Marflaka: Lesovi. Odprtje bo v petek, 5. julija 2024, ob 19. uri, v galeriji Ravne, na Partizanski 8, na Ravnah na Koroškem. * Galerija Ravne bo delovala na novi lokaciji v času popoplavne prenove Kulturnega centra Ravne.

 

Štefan Marflak se po treh letih znova predstavlja v Galeriji Ravne, tokrat s ciklom osmih slik z naslovom »Lesovi«. Naslov se nanaša na knjigo Franca Sušnika »In kaj so ljudje ko lesovi«. Vseh osem del je naslikal leta 2023 in sestavljajo zaključeno serijo. Odsotnost predstavljivega je nadomestil s pesmimi napisanimi na slike, iz katerih izžareva neizmerna življenjska energija.

Na slikah lahko sicer prepoznamo silhuete figur, dreves in nekatere simbole, katerih pomeni se nam razkrijejo na lesenih okvirjih. Slike so naslikane v tradicionalni tehniki olja na platno, kar tudi govori o predanosti slikarstvu, ki se mu Štefan Marflak posveča z vsem duhom in telesom.

Akademski slikar Štefan Marflak (1952, Črna na Koroškem) je eden izmed najpomembnejših likovnih ustvarjalcev na Koroškem. Diplomiral je na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gustavu Gnamušu (1981) ter dokončal študij scenografije pri prof. Meti Hočevar in kostumografije pri prof. Alenki Bartl (1978). Ponaša se s slikarskim opusom, ki je z vsebinskimi izhodišči in sporočilnostjo trdno vpet v kulturno in naravno izročilo sveta med Peco in Pohorjem, zlasti še Mežiške doline in tamkajšnjih ljudi. Že pred leti, v času službovanja v Ljubljani in nato v Celju, je z značilno likovno pripovedjo motivno in duhovno ohranjal svojevrstno ustvarjalno vez z domačim okoljem, kamor se je nato vrnil in se dejavno vključil v lokalno likovno življenje, tudi kot organizator, pobudnik slikarskih kolonij in mentor.