Odprtje razstave Matej Čepin: Srečni dnevi

V petek, 18. novembra 2022, ob 18. uri, v Galeriji Ravne odpirajo razstavo Mateja Čepina z naslovom Srečni dnevi. Na svojih najnovejših slikah, ki bodo na ogled v Galeriji Ravne, se Matej Čepin z naslovi odkrito naslanja na pravljice. Na slikah nastopata brata Grimm, ki se lahko spremenita v sestri Grimm – in sta upodobljena tako, da nam kažeta hrbet in nas tako na preizkušen iluzionistični način vpeljeta v dogajanje na sliki. Protagonisti na slikah nosijo značilne pričeske, ki so nedvomno referenca na film Davida Lyncha Eraserhead.

 

 

Slikarstvo Mateja Čepina je izjemno sugestivno in sveže. Slika v tehniki impasto. Na svojih slikah upodablja osamljene figure, postavljene v fiktivno pokrajino. Vzdušje v delih je nadrealistično. Čepinov slikarski pristop spominja na Jožeta Tisnikarja.

Na razstavi v Galeriji Ravne bo Matej Čepin predstavil svoja najnovejša dela, nastala v zadnjem obdobju. Muzej moderne in sodobne umetnosti Koroške hrani v svoji zbirki več njegovih del.

Matej Čepin (1977, Celje) je brez formalne likovne izobrazbe, samostojno se je likovno izobraževal. Od leta 2017 ima status samostojnega strokovnega delavca na področju kulture. Svoja dela je doslej predstavil na številnih samostojnih razstavah (MMC Kibla Maribor, Čudoviti vrtovi gospe R., 2015, in Naslednji dan , 2020/2021; Galerija Murska Sobota, Kje smo zdaj , 2016; Likovni salon Celje, Para-Noir , 2016; Miheličeva galerija Ptuj, Sove niso to, kar se zdijo , 2015; Galerija Alkatraz Ljubljana) in skupinske razstave (Mestna galerija Piran; Galerija Murska Sobota; Center sodobnih umetnosti Celje, Ogromen svet, ki ga imam v sebi Vodja Metamodernizem in metaromantika v slovenskem slikarstvu; Muzej moderne in sodobne umetnosti Koroška; MIG 21 v Kibla Portal, Maribor), za svoja dela pa je prejel več nagrad in priznanj, med drugim veliko odkupno nagrado mednarodnega slikarskega tekmovanja Ex-tempore v Piranu 2008 in veliko nagrado mednarodnega slikarskega tekmovanja Ex-tempore Piran 2009. Živi in ​​dela v Celju.