Odprtje razstave Daše Vinšek in Karin Vrbek

V Galeriji Ravne bo v torek, 12. aprila 2022 ob 18. uri, odprtje razstave MINLJIVO, Kronike ogledala duše in zbiralke praznine/1. del mladih umetnic Daše Vinšek in Karin Vrbek.

Na razstavi z naslovom MINLJIVO, Kronike ogledala duše in zbiralke praznine/1. del se bo Daša Vinšek kot zmagovalka natečaja »Koroška, kdo si?«, ki ga Klub koroških študentov in KMKC Kompleks organizirata skupaj z Galerijo Ravne, predstavila skupaj s Karin Vrbek.

 

MINLJIVO, Kronike ogledala duše in zbiralke praznine/1. del je odprta zgodba, postavljena v distopični svet po katastrofi, ki jo lahko raziskujemo na interaktivni spletni strani ter od 12. aprila še v Galeriji Ravne. Zasledujemo lahko delo dr. Zarmutkove, ki je po nenadnem katastrofalnem dogodku izgubila hčer in ostala popolnoma sama. Z opazovanjem sveta, raziskavami in vodenjem arhiva poskuša obdržati človeškost in morebitnim arheologom prihodnosti omogočiti razumevanje časa, v katerem je živela.

MINLJIVO, Kronike ogledala duše in zbiralke praznine/1. del je virtualna ambientalna postavitev, ki je leta 2020 najprej zaživela na internetu. S postavitvijo v Galeriji Ravne se bo minljivo materializiralo.

Ambientalna postavitev vnaša v naše dojemanje resničnosti, kot nam jo vsakodnevno strežejo mediji, nova spoznanja. Pod vplivom medijsko potenciranih groženj o koncu sveta zaradi onesnaževanja okolja, invazije Rusov v Ukrajino ali pa še ne povsem razvodenele epidemije covida-19, ki je povzročila eno najhujših katastrof sodobnega sveta. Vpliv teh potencialno fatalnih okoliščin na percepcijo sveta je seveda ogromen. Vse negativne posledice tega bolnega potenciranja groze se kažejo v vseprisotni anksioznosti, ki se je naselila v številne med nami.

Daša Vinšek (1998, Slovenj Gradec) je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje diplomirala kot oblikovalka unikatov. V svojih delih občutke in doživetja skozi raznoliko paleto medijev transformira v materijo. Neposredni stik z materialom in svoboda dela ji omogočata širjenje obzorij in raziskovanje neznanih poti. Leta 2018 je imela v Slovenj Gradcu samostojno razstavo z naslovom Metanoia, sodelovala pa je tudi na več skupinskih razstavah.

Karin Vrbek (1998, Slovenj Gradec) je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje diplomirala kot novomedijska umetnica. V svojih delih raziskuje mikrokozmos sestave digitalnih datotek, grajenost digitalnih medijev ter razstavljanje in recikliranje odpadkov v umetniške skulpture. Zanimajo jo združevanje in interakcija medijev v instalacijah ter interaktivnih spletnih straneh in elektroakustična glasba. Leta 2017 je prejela nagrado mala Veronika za najboljšo pesem.

Razstava bo na ogled do 27.maja 2022.