Odprtje ravenske pošte pospremljeno s filatelističnim sklopom in razstavo

Včeraj so na Ravnah na Koroškem odprli nove poštne prostore, ki so jih prenavljali slabe pol leta. Koroški filatelistični klub je odprtje pospremil s priložnostnim poštnim žigom in dotiskom na priložnostno filatelistično kuverto.

Od letošnjega maja so Ravenčani na pošto morali do Čečovja, prostori na Trgu svobode so bili namreč v prenovi, tako kot tudi prostori nekaterih drugih pošt v Sloveniji; na Koroškem se trenutno prenavljajo še mežiški poštni prostori. V prostore, ki so bili že precej dotrajani, so vložili prek 300 tisoč evrov, sodobno ureditev spremljajo tudi sodobni načini dela, ki so se skozi leta in dobo digitalizacije precej spremenili.

O spremembah poštnega dela, ki gre z roko v roki z napredkom digitalizacije in tehnologije, je v izjavi za medije ob odprtju ravenske pošte pisal tudi Borut Bončina: »Včasih se je spreminjala le lokacija urada znotraj posameznega območja ali naselbine, delo v uradu je potekalo enovito, ne glede na zahtevnost izvedbe storitve. Tehnološke spremembe so privedla do ločevanja storitev znotraj posameznih uradov, kasneje tudi do popolne ločitve le-teh na območje za delo s strankami in na tehnični del. Digitalizacija in svetovni splet sta zmanjšala zahteve po neposrednem uradniškem delu in zmanjšala površine za tehnično opremo. Povečala se je pa potreba po zračnosti javnih prostorov in istočasno po optimizaciji javnih delov poštnih uradov. Vzporedno pa se izvaja zmanjšanje števila javnih poštnih uradov oziroma izvajanje storitev pošte v obliki franšize, znane kot ‘pogodbena pošta’.«

Koroški filatelistični klub

Bončina je namreč avtor filatelističnega sklopa, ki zajema priložnostni poštni žig in dotisk na priložnostno filatelistično kuverto, soavtor priložnostnega poštnega žiga pa je Peter Močnik. V prenovljenih prostorih pošte je na ogled tudi priložnostna filatelistična razstava Jožeta Kebra, ki predstavlja ravensko pošto skozi čas. Zgodovina poštnih uradov na Ravnah namreč sega v leto 1872, v stoletju in pol dolgi zgodovini pa so prostori večkrat menjali lokacije.

JP