Odločanje o usodi sodobne prometnice na Koroško

Državni zbor bo predvidoma jutri, 18. decembra 2019, opravil dokončno glasovanje o poroštvu za 3. razvojno os. S sprejemom poroštva bodo poslanci končno pritisnili na zeleno luč države, da se ta nujno potrebna prometnica na Koroško prične graditi.
Spomnimo, da so temu predlogu zakona široko podporo napovedale tako koalicijske, kot tudi opozicijske stranke, z izjemo stranke Levica. V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os pričakujejo, da bodo poslanke in poslanci ta teden opravili “domačo nalogo” glede zagotovitve pogojev za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Sprejem poroštvene zakonodaje je namreč nujen za pričetek gradnje odseka hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec, ki je v vseh pogledih strokovno nesporen in vse od leta 2013 talec (ne)opravičenih prerekanj okoli trase 3. razvojne osi med avtocesto A1 in Velenjem. S sprejemom poroštva bodo poslanci končno pritisnili na zeleno luč države, da se ta nujno potrebna prometnica na Koroško prične graditi. Postopki za prostorsko umeščanje so se namreč začeli že daljnega leta 2004.
Prejšnji teden pa so iz Družbe za avtoceste Republike Slovenije sporočili, da so na odločbe o določitvi sposobnosti gradnje, to je prva faza razpisa, prejeli tri pritožbe s strani neizbranih izvajalcev gradbenih del. Pritožbe bo zdaj reševala Državna revizijska komisija. V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os še pričakujejo, da se bodo pritožbeni postopki rešili zakonito in v čim krajšem času, in sicer tako da bo DARS čim prej izpeljal razpis za izvajalca gradbenih del v drugi fazi, ko bo dokončno odločala cena. V iniciativi upajo, da bo najkasneje do pomladi zasajena težko pričakovana prva lopata na trasi koroške hitre ceste med Velenjem in Slovenj Gradcem.