Odbor za izgradnjo 3RO: Časovni zamiki so le korist Darsa in njihovih pogodbenih izvajalcev, Koroška pa na ta način izgublja na vseh področjih.

Zaradi novih zamikov pri gradnji 3. razvojne osi na Koroško se je včeraj sestal Odbor za izgradnjo 3. razvojne osi. Sprejeli so devet sklepov, med njimi tudi pripravo protestnih ukrepov in sestanek s predsednikom vlade Marjanom Šarcem.

Matic Tasič, Tomaž Rožen, Tilen Klugler in Aljaž Verhovnik so včeraj v okviru Odbora za izgradnjo 3. razvojne osi sedli za skupno mizo in v odgovor Darsu na ponovne zamike časovnice sprejeli devet sklepov. Spomnimo, da je Dars predlagal, da se na odseku Velenje – Slovenj Gradec gradbena dela pričnejo decembra 2020, na odseku Šentrupert – Velenje pa vsa dela še naprej mirujejo, saj še vedno ni znana odločitev Ustavnega sodišča o usodi uredbe o državnem prostorskem načrtu. Poleg tega so na odseku Velenje – Slovenj Gradec predlagali zamik končanja gradbenih del iz leta 2023 na leto 2026.

To je za Korošce nesprejemljivo, saj je Dars z ministrstvom za infrastrukturo podpisal protokol o izgradnji 3. razvojne osi, ki natančno opredeljuje časovne roke posameznih faz. Na sestanku Odbora za izgradnjo 3. razvojne osi so zbrani prišli do zaključka, da so zamiki neutemeljeni in nesprejemljivi, saj se od podpisa protokola pa do danes ni zgodila nobena objektivna okoliščina, ki bi negativno vplivala na realizacijo časovnice. Menijo, da so časovni zamiki so le korist Darsa in njihovih pogodbenih izvajalcev, Koroška pa na ta način izgublja na vseh področjih. Odbor tako vztraja, da se časovnica protokola realizira in da se gradbena dela na odseku Velenje – Slovenj Gradec pričnejo v letu 2019, saj je na tem odseku državni prostorski načrt sprejet že od leta 2013.

Zaradi nastale situacije Odbor za izgradnjo 3. razvojne osi predlaga sklic seje Sveta koroške regije, se glasi eden izmed sklepov. Če Dars do januarja ne pripravi nove časovnice, ki bo za Odbor sprejemljiva, pa se bodo ponovno sestali in pripravili protestne ukrepe. Poleg tega zahtevajo čim prejšnji sestanek s predsednikom vlade Marjanom Šarcem.

JP