Od Pliberka do Traberka

V petek, 8. marca 2024, ob 19.30 se pod okriljem JSKD Območne izpostave Ravne začne 57. srečanje odraslih pevskih zborov Od Pliberka do Traberka. Prvo letošnje srečanje bo pri Kovaču na Obirskem, kjer se bo predstavilo 8 zborov. Na Obirskem bodo nastopili: MePZ Srce, MoPZ Društva upokojencev Dravograd, Ženska vokalna skupina Deteljica, MoPZ Valentin Polanšek, MePZ Markovič-Kristl Mato, MoPZ Trta Žitara vas, MoPZ Goršek Štefan Čaki Šentjanž, MePZ SPD Bilka, Bilčovs.

 

OD PLIBERKA DO TRABERKA 2024

Na letošnje, 57. srečanje se je prijavilo skupno 28 zborov iz avstrijske in slovenske koroške regije. Strokovna spremljevalka bo Alenka Podpečan, ki bo sodelujočim po koncertu podala strokovno mnenje o izvedbi ter nasvete za nadaljnjo delo.
Po srečanju na Obirskem bodo sledile še tri revije: 17. marca 2024, ob 18.00 v Družbenem domu na Prevaljah, 24. marca 2024, ob 18.00 v Dvorcu Bukovje Dravograd ter 6. aprila 2024, ob 19.30 v Kulturnem domu Pliberk.

PEVSKA REVIJA OD PLIBERKA DO TRABERKA

Od Pliberka do Traberka je najstarejša čezmejna pevska revija v Sloveniji, ki se ponaša z več kot 50- letno tradicijo ter ima velik kulturni pomen in poudarek na medsebojnem sodelovanju pevskih zborov iz avstrijske in slovenske koroške regije. Sodelujoči zbori z udeležbo na reviji negujejo ter ohranjajo koroško pevsko literaturo in tradicijo, povezujejo in združujejo ljudi, vzdržujejo kakovost vokalne glasbe in krepijo ustvarjalnost.

SPREHOD SKOZI GLAVNE MEJNIKE PEVSKE REVIJE OD PLIBERKA DO TRABERKA

– Prvo srečanje pevcev je bilo 20. oktobra 1966, v organizaciji KUD Prežihov Voranc na Ravnah na Koroškem v sklopu cikla večerov »Mežiška dolina poje, pleše in igra«.
– 22. februarja 1969 se srečanje pevcev obnovi.
– 21. marca 1970 v Mežici poteka tretje srečanje pevcev pod imenom Od Pliberka do Traberka.
Izbrani naslov je simboličen in označuje srečanja vseh pevcev na Koroškem na slovenski in
avstrijski strani.
– 19. februarja 1971 poteka četrto srečanje pevcev, prvič s tiskanim programom.
– Jubilejno, deseto srečanje pevcev pomeni prelomnico v organizaciji pevskih srečanj Od
Pliberka do Traberka. 10. srečanje je bilo prvo srečanje, na katerem so sodelovali zbori vseh štirih koroških občin.
– Na 13. srečanju leta 1980 oživi zamejsko zborovstvo, kjer sodeluje 18 zamejskih zborov.
– 15. srečanje leta 1982 je gostilo največ pevskih zborov, prepevalo je okoli 1200 pevcev iz 46. zborov.
– Leta 2017 čezmejna pevska revija Od Pliberka do Traberka praznuje 50-letnico. Osrednji
koncert ob jubileju je bil na Ravnah na Koroškem, kjer je nastopilo 22 koroških zborov z obeh strani meje z več kot 360 pevci.

Informacije o srečanjih so dostopne na spletni strani Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter na Facebook in Instagram profilu JSKD Območne izpostave Ravne.