Od neizpolnjenih obljub odvisna tudi Lekova naložba na Prevaljah

Medtem, ko med koroškimi občinami vre okrog izgradnje čistilnih naprav na Prevaljah in v Črni na Koroškem v skupni vrednosti 10 milijonov evrov, se v Ljubljani in okolici pričenja projekt posodobitve kanalizacijskega omrežja in čistilnih naprav v vrednosti 135 milijonov evrov. Direktno iz državnega proračuna bo za Ljubljano namenjenih več sredstev, kot je skupna vrednost obeh čistilnih naprav v Mežiški dolini. Državo zaradi neizgradnje čistilnih naprav na Koroškem čaka plačevanje kazni Bruslju.

Črna na Koroškem in Prevalje z zadnjim dogovorom ob polovico obljubljenih sredstev

Velik projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode bo državo, Evropo, Ljubljano, Medvode in Vodice stal skupno 135 milijonov evrov. Od tega je 69 milijonov odobrila Evropska komisija, iz državnega proračuna bo namenjenih 11 milijonov, preostalo bodo dodale omenjene občine. Gre za posodobitev kanalizacijskega omrežja v treh občinah in nadgraditev čistilne naprave v Ljubljani, kar je nujen državni projekt. Ni pa edini, ki bi moral biti realiziran. Tudi dve koroški občini čakata na izpolnjene obljube; ob polaganju temeljnega kamna Lekovi tovarni na Prevaljah je sam premier Miro Cerar obljubil, da bo čistilna naprava zgrajena. Nič novega, da od obljub k dejanjem enostavno ne preide, od teh obljub pa je, kot pravi prevaljski župan Matic Tasič, odvisna tudi Lekova investicija v širitev proizvodnje. Ta je vredna več kot 100 milijonov in 400 delovnih mest.

Skupna vrednost čistilnih naprav v Črni na Koroškem in Prevaljah je 10,1 milijona evrov. Po zadnjem sprejetem dogovoru na Svetu Koroške regije bosta občini dobili skupno 3,5 milijona sredstev; Črna na Koroškem 1,1 milijona, Prevalje pa 2,4 milijona. Preostanek 6,6 milijonov bosta morali občini dodati sami, to je 2,3 milijona za občino Črna in 4,3 milijona za občino Prevalje. 3,5 milijona je del skupnih evropskih sredstev sredstev Koroške regije, ki znašajo 26,8 milijona, namenjena pa so vsem dvanajstim občinam. Zaradi sporov glede delitve in spreminjanja načinov delitve pa se lahko celo zgodi, da dogovor sploh ne bo deležen zelene luči s strani pristojnih ministrstev.

Sprva je bilo dogovorjeno in sprejeto s strani vlade, da se projektu čistilnih naprav dodeli 85 odstotkov evropskih sredstev. Po tem dogovoru iz leta 2015 bi občina Črna na Koroškem prejela 2,7 milijona evrov, Prevalje pa 5,4 milijona. Po zadnji spremembi delitve, ki je bila sprejeta na ponedeljkovi seji Sveta Koroške regije pa so se sredstva sofinanciranja zmanjšala na 37 odstotkov za Črno na Koroškem in 36 odstotkov za Prevalje.

Slovenija bo plačevala kazni Bruslju

Za državo bi morala biti izgradnja čistilnih naprav prioriteten projekt, tako zahteva evropska direktiva. Slovenija trenutno še zaostaja za planom Evropske unije, če čistilnih naprav ne bo zgradila, jo čaka plačevanje kazni Bruslju.

Za občine Medvode, Vodice in Ljubljana gre za posodobitev kanalizacijskega omrežja in čistilnih naprav 11 milijonov direktno iz državnega proračuna. Za koroški občini Črno na Koroškem in Prevalje pa skupna sredstva vseh dvanajstih koroških občin, vsaka občina pa bi pri tem rada kar se da velik kos. Država bi ob tem morala, saj se je za gradnjo čistilnih naprav ob vstopu v Evropsko unijo zavezala, financirati dve čistilni napravi v Mežiški dolini direktno iz proračuna, ali pa za dodeljena sredstva v višini 26,8 milijona Koroški določiti prioritetne projekte, kjer gre za pomen regijskih, državnih in, konec koncev, evropskih razsežnosti.