Obletnica rojstva Franja Malgaja s filatelističnim sklopom in slovesnostjo

Letošnje leto je v znamenju 125-letnice rojstva in 100-letnice smrti Franja Malgaja, borca za severno mejo. Pošta Slovenije je v čast Maistru v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom že 22. marca dala v uporabo priložnostno poštno znamko, danes pa so na Ravnah na Koroškem s pohodom in slovesnostjo obeležili Malgajevo dvojno obletnico.

V letošnjem letu Slovenija praznuje dve obletnici Franja Malgaja in sicer 125-letnico rojstva ter 100-letnico smrti. Slovenski heroj, domoljub, borec za severno mejo in pesnik Franjo Malgaj se je rodil 10. novembra 1894 v Hruševcu pri Šenturju, prerani konec pa je dočakal 6. maja 1919 na Dobrijah pri Ravnah na Koroškem. O njegovi smrti sicer kroži več zgodb, najbolj pogosta pa je ta, da je ob oprezanju za sovražniku pri Tolstem vrhu splezal na drevo. Pri plezanju se je z granato zataknil za vejo, ta pa je eksplodirala.

Sprva se je Malgaj boril v avstro-ogrski vojski, kasneje pa je postal Maistrov borec za severno mejo. Za hrabrost je prejel številna odlikovanja, Kraljevina SHS ga je celo po smrti odlikovala s Karađorđevo zvezdo z meči 4. stopnje.

Danes ob 8. uri je Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj organiziralo pohod po Malgajevi poti, sledilo je odkritje spominske plošče Malgajevemu prijatelju Andreju Osetu, predsedniku Narodnega sveta za Mežiško dolino med leti 1918 in 1923, praznovanje pa se zaključuje z osrednjo slovesnostjo pri spomeniku na Dobrijah.

V čast 125-letnice rojstva in 100-letnice je Pošta Slovenije v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom z 22. marcem 2019  dala v uporabo priložnostno poštno znamko in ovitek prvega dne, na pošti 3230 Šentjur pa bo v uporabi priložnostni žig prvega dne. “Občina Ravne na Koroškem in Koroško filatelistično društvo (KFD) v preteklih dekadah že večkrat izdala najrazličnejše filatelistične stvaritve in tokratni priložnostni filatelistični sklop, sestavljen  iz priložnostnega poštnega žiga (22. 3. 2019, 2390 Ravne na Koroškem), razglednice/MK (KFD 194/2019) in priložnostne poštne ovojnice (KFD 195/2019),” so sporočili iz Koroškega filatelističnega društva.