Obletnica Avstrijske državne pogodbe: Slovenija se zavzema za uresničitev 7. člena v celoti

Na včerajšnji dan pred 65. leti je bila podpisana Meddržavne pogodbe o ponovni vzpostavitvi samostojne in demokratične Avstrije, poznane tudi pod skrajšanim poimenovanjem Avstrijska državna pogodba (ADP). Ob tej obletnici je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu izpostavil, da je ADP še vedno aktualna in da bo Slovenija še naprej vlagala napore za dosledno uresničitev 7. člena pogodbe.

Pogoj za ponovno vzpostavitev Avstrije kot samostojne države je bil, poleg denacifikacije in zaveze k miroljubnosti, tudi spoštovanje pravic slovenske manjšine v Avstriji, ki so jasno določene tudi v 7. členu ADP.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ob tej pomembni obletnici jasno izpostavlja, da je Avstrijska državna pogodba še vedno aktualna, tudi kot temelj pravnega varstva slovenske manjšine na Koroškem in Štajerskem. Republika Slovenija bo še naprej vlagala svoje maksimalne napore, da Avstrija v celoti uresniči 7. člen ADP, sporočajo iz urada.

»Prepričani smo, da so dobri odnosi med državama in med obema narodnima skupnostma na Koroškem in Štajerskem mogoči le na podlagi spoštovanja manjšinskih pravic. Republika Slovenija se v skladu z mednarodnim običajnim in pogodbenim pravom nedvoumno šteje za pravno naslednico in partnerico v tej pogodbi,« so ob obletnici sporočili iz Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Dodali so, da je Slovenija, ne le po ADP, ampak tudi na podlagi drugih splošnih načel in dokumentov mednarodnega prava, država zaščitnica slovenske manjšine v Avstriji.

»Verjamemo in upamo, da je letošnja 65. obletnica podpisa ADP in 100. obletnica koroškega plebiscita odlična priložnost, da Avstrija naklonjeno in širokogrudno pristopi k reševanju odprtih manjšinskih vprašanj, med drugim enotne ureditve uradnega jezika in dvojezične topografije, razširitve šolske ponudbe v slovenščini, sistemske ureditve financiranja tiskanih medijev in po petindvajsetih letih dviga finančnih podpor za narodne skupnosti,« so še zapisali v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

NK