Obeta se podpis protokola o gradnji hitre ceste: se Gašperšič boji vstaje Korošcev?

Na včerajšnjem sestanku koordinacijskega odbora za 3. razvojno os je minister Gašperšič napovedal podpis protokola o izgradnji hitre ceste med državo in lokalnimi skupnostmi. Podpisan bo do konca junija, določal pa bo aktivnosti za izgradnjo 3. razvojne osi.

Pred štirinajstimi dnevi podpis sporazuma ni imel smisla, danes pa ga očitno ima

Po poročanju STA je včeraj na DARS-u potekal redni sestanek koordinacijskega odbora za 3. razvojno os, kjer so poleg Petra Gašperšiča in Boštjana Gorjupa sedeli še predsednik Sveta koroške regije in ravenski župan Tomaž Rožen ter poslanca Danilo Ranc in Ivan Škodnik.

Protokol med koroškimi in šaleškimi lokalnimi skupnostmi, ministrstvom ter DARS-om bo določal aktivnosti za izgradnjo tretje razvojne osi. Kot kaže, bo v protokolu podpisano to, za kar se Mladinska iniciativa za 3. razvojno os in vse preostale lokalne skupine obeh regij že lep čas borijo. Zanimivo je dejstvo, da je minister Gašperšič 10. maja na Koroško in Savinjsko-šaleško poslal pismo, v katerem je zapisal, da podpis sporazuma nima smisla.

Se je Gašperšič prestrašil Koroške vstaje?

Kot smo na portalu e-Koroška že poročali, je Gašperšič Koroški in Šaleški regiji pojasnil, da je sporazum o poteku izgradnje 3. razvojne osi nepotreben. Vse, kar omenjeni sporazum določa, naj bi določal šestletni načrt vlaganja v cestno infrastrukturo, ki bo spisan do konca prvega polletja. Kaj kmalu po tem, ko je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os napovedala protest za izgradnjo hitre ceste, pa je minister očitno spremenil mnenje o smotrnosti podpisa sporazuma med državo in lokalnimi skupnostmi.

Ponedeljkov popoldan, 5. junija, pa bo na Ravnah na Koroškem vseeno zaznamoval protest Koroška vstaja – Hoč’mo cesto!, ki ga, kot poroča STA, Mladinska iniciativa za 3. razvojno os zaradi omenjenega protokola ne namerava odpovedati. Na protestnem odru v centru Raven na Koroškem bodo protest za hitro cesto podprli glavni akterji lokalne politike in gospodarstva ter znani koroški glasbeniki, med drugimi tudi Milan Kamnik, Ditka Čepin in Adi Smolar.

Glede na časovnico dogodkov okoli 3. razvojne osi v zadnjem mesecu je očitno, da je minister končno spoznal, da Koroška misli resno, in da se mu lahko ministrski stolček (še bolj) zatrese.

JP