Občina Labot do Verbundove odškodnine, kdaj bodo na vrsti Slovenci?

Občina Labot je z Verbundom, odgovornim za hude poplave leta 2012, sklenila izvensodno poravnavo. Na  slovenskih sodiščih so se šele lansko leto odvile prve obravnave po poplavah pred petimi leti, ki pa še niso prinesle nobenih rezultatov.

S sklenjeno poravnavo Verbund priznava odgovornost, ki so jo tako dolgo tajili. Od hudih poplav reke Drave mineva že pet let in pol, primeri oškodovancev, ki so zaradi deževja in avstrijskih hidroelekrarn Verbund utrpeli ogromno škodo, pa se na sodiščih odvijajo zelo počasi. Spomnimo se leta 2012, ko je Drava v pičlih 12 urah uničila domove več družinam, poplavljene in uničene so bile hiše, stanovanjski bloki, igrišča, ceste, mostovi, med drugim je bila poplavljena tudi dravograjska policijska postaja. Poleg hudega neurja je vzrok tudi spust prevelike količine vode iz akumulacijskih jezer v Avstriji; za slednje je odgovoren Verbund, ki pa vse očitke zavrača – krivdo valijo na slovenske hidroelektrarne.

Škoda je prizadela mnoge Korošce na obeh straneh meje, zaradi tega se sodni spori odvijajo tako v Avstriji kot v Sloveniji. Kot poroča avstrijski ORF, sta se v četrtek za izvensodno poravnavo dogovorili občina Labod in Verbund. Labod je od avstrijskih hidroelektrarn terjal odškodnino v višini 620 tisoč evrov, višina poravnave pa javnosti ni znana. Tudi v Sloveniji, kjer je tožb znatno več in presegajo deset milijonov evrov odškodnin, je so bila odprta vprašanja poravnav, a do tega ni prišlo.

Čeprav je januarja letos tožilstvo v Celovcu odstopilo od pregona Verbunda, slovenskim oškodovancem optimizem vlivajo začetki težko pričakovanih obravnav, na katere so čakali kar pet dolgih let. Lanskega novembra se je na slovenjgraškem okrožnem sodišču namreč odvila prva obravnava, ki jo sicer vodi Okrožno sodišče Maribor, šestih oškodovancev iz Dravograda, ki Verbund tožijo za skupno 354.000 evrov odškodnine, v oktobru pa je potekal prvi narok v tožbi zavarovalnice Generali proti avstrijskemu Verbundu; tožba je ocenjena na 31 tisoč evrov.

NK