Občina Črna na Koroškem s protestnim pismom proti zaprtju poslovalnice NLB

Občina Črna na Koroškem je najvišjim državnim funkcionarjem poslala protestno pismo proti zaprtju edine poslovalnice NLB v občini. Opredelili so več tehtnih argumentov, ki bi po njihovem mnenju morali prevladati.

NLB v Črni na Koroškem zapira edino poslovalnico. Razlog za zaprtje je kazen zaradi neizpolnjevanja zavez Slovenije do Evropske komisije, ki je državi naložila, da do konca leta 2017 banko delno privatizira. Tega do danes vlada še ni storila, zato bodo, kot kaže, trpeli tudi Črnjani.

V Črni na Koroškem temu seveda ostro nasprotujejo, s protestnim pismom želijo pojasniti škodo, ki jo bo NLB z zaprtjem poslovalnice v občini povzročil. Opredelili so štiri argumente, s katerimi želijo prepričati vodilne v NLB in državi, da zaprtje preprečijo. Kot prvo so izpostavili zagotavljanje dobrega dostopa vsem prebivalcem Slovenije do osnovnih finančnih storitev. Menijo, da bi bilo bolj primerno ukiniti poslovalnico v kakšnem večjem kraju, kjer so razdalje do naslednje najbližje poslovalnice manjše in kjer je dobro urejen javni promet. Ob tem izpostavljajo tudi dejstvo, da je skoraj 30 odstotkov prebivalcev v občini starejših od 63 let, mnogi med njimi nimajo vozniškega izpita, elektronsko bančništvo pa bi jim predstavljalo prevelik izziv.

V protestnem pismu problematizirajo skladnost regionalnega razvoja in ohranjanje podeželja. “Odločitev za zaprtje bančne poslovalnice NLB d.d. v Črni na Koroškem je v nasprotju s politiko zagotavljanja skladnega regionalnega razvoja in spodbujanja razvoja podeželja. Tudi zaradi tega menimo, da bi namesto v Črni na Koroškem banka NLB d.d morala ukiniti, če že res mora, eno od poslovalnic v katerem od večjih slovenskih mest,” je zapisano.

Županjo Romano Lesjak, podpisnico protestnega pisma, skrbi tudi demografska slika in povečanje problema gospodarskega razvoja občine. Po njenem mnenju bi zaprtje poslovalnice pomenilo odvračanje investitorjev od kraja, zaposlovanje izven industrije svinca bi se lahko še poslabšalo.

Po nizanju še nekaj dejstev, ki bi morebiti prepričala odločevalce, naj svoje odločitve le spremenijo v prid občanom, so zaključili z mislijo, da ne želijo konflikta. “Želimo ohranitev poslovalnice banke NLB d.d. v Črni na Koroškem in verjamemo, da je odločitev temu v prid možna. Pri tem upamo na vašo pomoč in aktivno podporo našim prizadevanjem,” še dodajajo.

NK