Ob vložitvi več kot 157 tisoč podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov je potekala izjava za javnost

Slovenska demokratska stranka je danes, 12. 10. 2022, v Državni zbor Republike Slovenije vložila več kot 157 tisoč podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov in sicer glede Zakona o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije, glede Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenije in glede Zakona o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi.

 

Danes je potekala vložitev podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov. Ob tej priložnosti so se pred Državnim zborom Republike Slovenije zbrali člani Slovenske demokratske stranke, ki so v zadnjem času na stojnicah pred upravnimi enotami in krajevnimi uradi zbirali podpise. Ob predložitvi podpisov je potekala tudi izjava za javnost.

Slika

Poslanec Zvone Černač se je uvodoma zahvalil vsem članom SDS in tudi ostalim, ki so na terenu zbirali podpise proti škodljivim ukrepom Golobove koalicije. Dejal je, da zbrani podpisi omogočajo, da bodo volivci na referendumu lahko odločali o zavrnitvi treh slabih in za ljudi škodljivih zakonov, ki jih je sprejela Golobova koalicija. Za vse tri zakone je povedal, da vsak na svoj način siromašijo ljudi, “zato jih je potrebno na referendumu zavrniti.”

Glede Zakona o dolgotrajni oskrbi je povedal, da zakon pomeni boljši socialni in materialni položaj za vse, ki potrebujejo pomoč drugih, tako v domovih za starejše in ostalih oblikah institucionalnega varstva, kot na domu. Dodal je, da Golobova vlada vse te dobre rešitve odpravlja oz. jih zamika v prihodnost.

“V zadnjem času so se pojavila vprašanja glede financiranja in izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi,” je opomnil poslanec in dodal, da so bila sredstva za dolgotrajno oskrbo zagotovljena v proračunu za prihodnje leto v višini nekaj manj kot 100 milijonov evrov. “Vlada jih znižuje na minimum, velik del teh sredstev pa prerazporeja za oskrbo migrantov. Sredstva za migrante je vlada zvišala iz 9 na 61 milijonov,” je poudaril Černač.

Slika

V nadaljevanju je poslanka Alenka Jeraj predstavila argumente, zakaj v Slovenski demokratski stranki nasprotujemo noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenije. Kot enega izmed argumentov je navedla, da ocenjujemo, da nas “zakon pelje nazaj v stare čase, saj vlada z novelo dodeljuje ekskluzivo le določenim nevladnim organizacijam, ki so navzven apolitične, a so v preteklosti že imenovale politične kadre.” Povedala je tudi, da na vprašanje, zakaj so bile pri sestavi Sveta RTV izbrane prav navedene nevladne organizacije, odgovora od Ministrstva za kulturo nismo dobili. Prav tako je bil zakon sprejet brez kakršnekoli javne razprave.

Kot ključen problem zakona je poslanka navedla, da se z njim gledalcem in poslušalcem, torej tistim, ki plačujejo RTV prispevek, jemlje pravica, da odločajo. Doslej so poslušalci in gledalci predlagali 16 članov, z novelo pa se to ukinja.

Slika

Kot zadnji pa je na novinarski konferenci o zakonu o vladi in morebitnem bohotenju birokracije s strani Golobove koalicije spregovoril poslanec mag. Branko Grims, ki je dejal, da je v učbeniku dr. Lovra Šturma zapisano, da je referendum edina učinkovita oblika uveljavitve oblasti. Opozoril je tudi na dvoličnost nasprotnega političnega pola: “V minulih dneh, ko se je videlo da bomo uspeli, je naraščala živčnost pri tistih, ki so pred letom govorili, da je referendum najvišja oblika demokracije.”

Branko Grims je o aktualni politiki Golobove vlade povedal naslednje: “Inflacija se ne pojavi zato, ker bi ljudje porabljali preveč, ampak ker vlada troši preko svojih zmožnosti. Vlada želi povečati število svojih ministrstev in dodatno zaposlovati, da bi spravila h koritu tiste, ki jim dolguje za volilni rezultat.”

Ob koncu je še dodal, da želi vlada postaviti rekordno število ministrstev, “bilo naj bi jih 20.”  “Bili bi torej evropski rekorderji. Temu in politiki Golobove vlade je treba reči ne. Trikrat ne. Prav zato je vredno in treba iti na referendume,” je zaključil mag. Branko Grims in vse povabil, da se udeležijo referenduma in preprečijo uveljavitev škodljivih zakonov.