Ob prireditvi Gradovi Kralja Matjaža tudi letos filatelistični sklop

Tradicionalna prireditev gradnje snežnih gradov Kralja Matjaža bo letos po enoletnem premoru potekala na novi lokaciji in sicer na Matevžavih travnikih pri stadionu v Črni na Koroškem. Ob tem je Občina Črna na Koroškjem skupaj s Koroškim filatelističnim društvom izdala filatelistični sklop, ki obeležuje tradicionalno prireditev gradnje snežnih gradov.

Kot smo na portalu e-Koroška že poročali, bo 27. prireditev potekala v času med 25. in 27. januarjem. Trodnevno dogajanje se prične v petek zvečer, ko na smučišču v Črni na Koroškem poteka nočni slalom med baklami, za pokal kralja Matjaža. Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program . S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo.

Nedelja je namenjena otrokom, za katere organizatorji pripravljajo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in drugo. Podelili bodo tudi nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.

“Občina Črna na Koroškem in Koroško filatelistično društvo sta v zadnjega pol ducata let, z najrazličnejšimi filatelističnim sklopi, vestno obeležila pomembne dogodke tega dela Mežiške doline. Filatelistični sklop »27. Gradovi kralja Matjaža 2019« je, že sedmič zapored, oblikoval arh. Borut Bončina, ki je za risno podlago uporabil fotografijo, Borisa Kebra, domačina, ki uspešno nadaljuje dediščino prvotnega »grajskega« fotografa prireditve, Toma Jeseničnika, prav tako Črnjana.” je zapisal Borut Bončina in nadalje pojasnjuje izdelavo sklopa: “Motivika filatelističnega sklopa nadaljuje dosedanjo tradicijo, kjer se je v izbrani znak prireditev GKM (obzidje z cinami zgoraj in  vhodom v obliki peterolistne krone v osi spodaj) vstavljala izbrana fotografiji iz ene od preteklih gradenj snežnih gradov –  ki je vselej ponazarjala izbranost prireditve. Letošnji motiv je izpostavil izvedeno ledeno/sneženo skulpturo kraljevskega para, Matjaža in Alenčice,  umeščenega v barve prehoda dnevna v večer. Drugi motiv pa je grafično preoblikovanje matematičnega zapisa številke sedemindvajset v obliki »tri na tretjo«. Slikovni motiv dotiska, plakata, letaka in »jumbo« plakata je podložen z zgornjim delom kraljevskega žezla, oblikovanega kot navzdol obrnjen trikotnikom sestavljenega iz šest vrstičnega niza sedemindvajsetih točk/rombov/kar. V žigu pa je sedemindvajset točk razvrščenih v tri linije. Filatelistični sklop zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava (Jože Keber, KFD) v prostorih Avle Občine Črna na Koroškem.