Ob Maistrovem letu v spomin na Franja Malgaja

Občina Ravne na Koroškem in Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj sta v soboto, 4. maja 2024, pripravili svečanost v spomin na koroškega junaka in borca za severno mejo Franja Malgaja. Letošnja slovesnost je bila nekoliko posebna. Zaradi popoplavne  sanacije območja Malgajevega spomenika na Dobrijah, je slovesnost potekala na grajskem dvorišču Koroške osrednje knjižnice, ki nosi ime po Maistrovemu borcu in ustanovitelju knjižnice dr. Francu Sušniku. V imenu organizatorjev je pozdravne besede namenil predsednik Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj Vladimir Ovnič.

 

Leta 2024 zaznamujemo tudi 150. obletnico rojstva in 90. obletnico smrti generala Rudolfa Maistra. Zato je Vlada Republike Slovenije Maistru v spomin in v čast njegovim izjemnim zaslugam za slovenski narod, leto 2024 razglasila za leto generala Rudolfa Maistra. Ob tej priložnosti je na slovesnosti spregovorila  predsednica Zveze društev general Maister mag. Lučka Lazarev Šerbec.

Slavnostni govornik je bil dr. Danijel Grafenauer iz Inštituta za narodnostna vprašanja. Ta se je v svojem vsebinsko polnem nagovoru dotaknil zgodovinskih okoliščin ob razpadu Avstro-Ogrske na Koroškem, poudaril pomen borcev za severno mejo, zlasti pa Malgaja in Maistra. Spregovoril pa je tudi o položaju koroških Slovencev. Zaključil je z mislimi, da so padli v boju za severno mejo v opomin danes živečim.

V okviru slovesnosti je potekala tudi podelitev zlatega znaka Zveze društev general Maister, katerega sta prejela članica in član Koroškega domoljubnega društva Franjo Malgaj, Irma Rebula in Engelbert Vravnik.

V kulturnem programu sta nastopila Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske ter Pevski zbor Dragonarji generala Maistra. Pevski zbor prihaja iz Dolenje vasi pri Cerknici in prepeva pesmi iz obdobja do konca prve svetovne vojne, ki so jih peli slovenski fantje, ko so kot vojaki odhajali na vojsko in pesmi, ki jih je napisal general Maister.  V programu so se predstavili z domoljubnimi pesmimi in recitacijami. Program slovesnosti je povezoval Aljaž Verhovnik.

Že pred slovesnostjo je v organizaciji društva potekal tradicionalni pohod po Malgajevi poti. Ob 10h so se pohodniki udeležili tudi komemoracije pri spomeniku na Dobrijah, kjer je delegacija Zveze društev general Maister, v spremstvu praporjev in Garde Slovenske vojske, položila venec k spomeniku.

Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj

Vladimir Ovnič, predsednik