Ob dnevu državnosti številne prireditve

Ob dnevu državnosti tudi na Koroškem potekajo številne prireditve. V Slovenj Gradcu so državni praznik že obeležili, v Mežici bodo to storili drevi, na Ravnah na Koroškem pa bo pestro predvsem jutri.

25. junija 1991 je bila sprejeta Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, s tem pa je Slovenija formalno postala neodvisna država. Rojstvo samostojne države obeležujemo z državnim praznikom in dela prostim dnevom, prazniku pa so vsako leto posvečene številne prireditve po vsej državi.

Praznovanja ob dnevu državnosti tudi na Koroškem ne manjka. V Slovenj Gradcu so občinsko proslavo priredili že minulo soboto v Kulturnem domu Slovenj Gradec. V okviru Slovenjgraškega poletja 2019 je koncert pripravil Pihalni orkester Slovenj Gradec s koroško pevko Evo Boto. S tem se je v Slovenj Gradcu začel tudi sklop poletnih prireditev, razni koncerti, predstave in drugi dogodki bodo potekali vse do konca avgusta.

Na Ravnah na Koroškem bodo dan državnosti praznovali na Uršlji gori. V cerkvi svete Uršule bo jutri ob 11. uri potekala sveta maša za domovino, po maši sledi srečanje Kolpingovih družin iz Slovenije. Tiste, ki jim pot na 1699 metrov nadmorske višine ne ustreza, pa lahko kljub temu praznik v športnem duhu preživijo v dolini. Preko 200 kolesarjev se bo na dirki serije SloXcup potegovalo za naslove državnih prvakov v olimpijskem krosu.

Na prireditev, posvečeno državnemu prazniku, med drugim vabi tudi občina Mežica. V Narodnem domu bodo ob 19. uri nastopili družina Kobolt, lovski oktet Peca Mežica, pevska skupina DU Gorna, folklorno društvo Pušlc Mežica in drugi.