Nužej Tolmajer je prejemnik 43. Tischlerjeve nagrade

Včeraj popoldne sta v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve družbe v Celovcu Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) podelila prestižno 43. Tischlerjevo nagrado, poimenovano po ustanovitelju Slovenske gimnazije in prvemu predsedniku Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Jošku Tischlerju. Nagrado je za življenjsko delo na kulturnem in narodopisnem področju ter osebno prizadevanje za vsestranski kulturni razvoj med koroškimi Slovenci prejel kulturnik in narodnopolitični delavec Nužej Tolmajer.

Slovesne prireditve se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch. Ministrica se je nagrajencu zahvalila za predanost in aktivnost ter osebno prizadevanje pri organizaciji kulturne, znanstvene in raziskovalne dejavnosti med Slovenci na Koroškem.

Tolmajer se je rodil leta 1942 v izgnanstvu v taborišču Frauenaurauch. Gre za dolgoletnega tajnika Krščanske kulturne zveze, ustanovnega člana Mešanega pevskega zbora Gallus, nekdanjega odgovornega urednika časnika Naš tednik in pobudnika ter aktualnega predsednika Narodopisnega društva Urban Jarnik. 

Tolmajer ima velike zasluge za razcvet številnih kulturnih zvrsti med koroškimi Slovenci kot tudi za povezovanje Slovencev doma, v zamejstvu in po svetu. Krščanska kulturna zveza je v dobi njegovega delovanja postala nadvse aktivna in tudi inovativna kulturna organizacija, ki je botrovala domala vsaki pomembni kulturni pobudi v zamejstvu. 

Nagrajencu iskreno čestitamo in mu želimo vse najboljše za 80-letnico, ki jo bo praznoval v kratkem.