Nujnost izgradnje 3. razvojne osi na ušesa ameriškemu veleposlaniku

Včeraj so se na sedežu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije slovenski podjetniki in obrtniki sestali z ameriškim veleposlanikom Brentom Hartleyem. Predsednik zbornice Branko Meh je Hartleyu med drugim predstavil tudi nujnost izgradnje 3. razvojne osi.

3. razvojna os bi prispevala k razvoju Koroške in Savinjsko-šaleške regije

Na včerajšnjem srečanju slovenskih podjetnikov in obrtnikov z ameriškim veleposlanikom Brentom Hartleyem je beseda sicer tekla o tem, kako povečati blagovno menjavo med Slovenijo in Ameriko ter o neizkoriščenih priložnostih za sodelovanje, dotaknili pa so se tudi drugih kočljivih tem slovenskega gospodarstva, med drugim tudi 3. razvojne osi.

Po poročanju STA je predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Območne obrtno-podjetniške zbornice Velenje Branko Meh ameriškemu veleposlaniku dal vedeti, da je izgradnja 3. tretje razvojne osi nujna. Hitra cesta bi po Mehovem mnenju prispevala k razvoju Šaleške in Koroške regije.

»3. razvojna os je bolj pomembna kot drugi tir.«

Poleg koroških aktivistov je v borbi za izgradnjo hitre ceste na Koroško in Savinjsko-šaleško tudi Branko Meh eden izmed glavnih akterjev, prisoten je bil tudi na protestu Korošcev, ko so s protestnim shodom Korošci in Savinjčani skupaj vladi in pristojnim ministrstvom, predvsem Ministrstvu za infrastrukturo RS, dali vedeti, da od realizacije hitre ceste na Koroško, ne samo do Koroške, ne odstopajo. Tistega dne je Branko Meh v svojem protestnem govoru izjavil, da je izgradnja 3. razvojne osi bolj pomembna od izgradnje drugega tira. Za slednjega se namreč sprejemajo posebni zakoni za gradnjo, na drugi strani pa za zakon o razvojni podpori Koroški poslanci ne želijo slišati. O drugem tiru so predstavniki zbornice govorili tudi z veleposlanikom Hartleyem:

»Predsednik uprave Gorenja je dejal, da če ne bo avtoceste, bo Gorenje primorano seliti proizvodnjo v druge države,« je v takratnem govoru na protestnem odru dejal Branko Meh. Zaradi slabe prometne infrastrukture nima izgub samo Gorenje, ampak tudi na Koroškem delujejo velika podjetja, ki uspešno delujejo na svetovnih trgih. Naj omenimo samo TAB, SIJ Metal Ravne, Grammer … Tudi Lek je eden izmed koroških gospodarskih velikanov, ki pa z načrtovano širitvijo računa tudi na izgradnjo hitre ceste.

NK