Novost na Koroškem: prvi Energetski center Petrol Koroška

Na Koroškem je pričel z delom prvi energetski center in ker deluje pod okriljem družbe  Petrol, tudi nosi tak naslov: Energetski center Petrol Koroška. V Petrolu pravijo, da lahko s celovito energetsko obnovo stavbe prihranimo tudi do 75 % stroškov ogrevanja, hkrati pa izboljšamo kakovost bivanja in zmanjšamo negativne vplive na okolje. A tega nikakor ne moremo posplošiti, saj se vsak objekt zaradi svojih gradbenih in oblikovnih lastnosti, starosti ogrevalnega sistema ter lokacije razlikuje.

Prvi na Koroškem

Energetski center Petrol Koroška ([email protected]) se nahaja v prodajalni IBUS, sicer družinskem podjetju v industrijski coni v Pamečah pri Slovenj Gradcu, ki so združili moči s Petrolom. Tako se je mogoče pred celovito energetsko obnovo hiše ali stanovanja brezplačno posvetovati z neodvisnim energetskim svetovalcem, ki bo stranko usmeril v pravilno zaporedje ukrepov in po potrebi opravil tudi energetski pregled stavbe, na katerem bo ugotovil, kje so izgube največje. Na podlagi zbranih informacij bo nato predlagal sanacijske ukrepe, ocenil stroške ter vračilno dobo investicij. IBUS pa ima svoje svetovalce, ki lahko svetujejo pri pravilni izbiri izolacijskih materialov.

Višja začetna investicija, kasneje nižji stroški ogrevanja

Na trgu je dandanes velik izbor ogrevalnih sistemov, zato je pred menjavo potrebno preveriti, katera izmed rešitev je najugodnejša. Z najvišjim izkoristkom se ponašajo najsodobnejše ogrevalne naprave: plinska peč, toplotna črpalka in kotel na lesno biomaso. Kljub temu, da gre za višje začetne investicije, lahko s tovrstnimi sistemi dosežemo največjo energetsko učinkovitost in najnižje stroške ogrevanja.

Izkoristiti ugodnosti Eko sklada

V Energetskem centru Petrol Koroška strokovni s tega področja predlagajo izboljšave in lahko pripravijo  ponudbe za najrazličnejše ogrevalne in hladilne sisteme, hkrati pa lahko povežejo stranke tudi s strokovnjaki, ki lahko izgube izmerijo tudi na domu. In kar ne gre zanemariti: v tem centru predstavijo tudi glavne ugodnosti Eko sklada in pomagajo pri pridobivanju nepovratnih sredstev ali možnostmi obročnega financiranja brez pologa in brez obresti do 7 let. Petrol pa seveda uredi tudi preklop na Petrol Elektriko in zemeljski plin, posebne ugodnosti pa imajo pripravljene tudi za imetnike Petrol klub kartice.

JP