Novice in dogodki iz Slovenj Gradca

V nedeljo slavimo veliko noč, ki velja za najpomembnejši krščanski praznik, priprave nanj pa so se že začele. Pretekli vikend smo obeležili cvetno nedeljo, zadnjo nedeljo pred veliko nočjo, ki z blagoslovom snopov/butar predstavlja vstop v veliki teden. V tem času se kristjani spominjajo zadnjih dni Jezusovega zemeljskega življenja, na veliko noč pa Jezusovega vstajenja od mrtvih. S praznikom so povezane številne velikonočno tradicije, ki se razlikujejo že na manjše razdalje. Nekaj jih je v priloženem članku zapisala ga. Brigita Rajšter. Med najpogostejše zagotovo sodi blagoslov oziroma žegen jedi, med katerimi ne smejo manjkati z določeno simboliko povezano suho meso, rdeči pirhi, hren, kruh in ostala peciva.

 

 

Čeprav ima velikonočni ponedeljek, dela prost dan, za Kristjane poseben pomen, je na Koroškem to pomemben dan predvsem za najmlajše. Tradicija veleva, da krščence in birmance na ta dan obiščejo ter s pisanko obdarijo botri/botre. Nekoč so te darove predstavljale pogače, pobarvana jajca, fige, pomaranče in še kaj, danes pa po večini ta darila niso več tako skromna, kljub temu, da je osnoven namen obisk in prijetno druženje s svojimi bližnjimi.

Številne šege in običaji so se skozi leta spremenili ali celo potonili v pozabo, vseeno pa sta to obdobje in praznik zelo razširjena ter ju pogosto praznujejo tudi neverniki. Tako se v tem obdobju okrasijo stanovanja, pripravljajo se omenjena jedila ter kupujejo manjše pozornosti za najbližje. Lokalni ponudniki so tudi tokrat pripravili zanimivo ponudbo, prilagojeno prazniku.

Najbolj slastne velikonočne izdelke so zagotovo pripravili pri Medenem raju Perger 1757, kjer lahko zase ali za svoje bližnje izbirate med medenjaki in lizikami v obliki zajčkov, žele jajčki, medenjaki v obliki jajčk, velikonočnimi jajcami iz lecta, posebej pripravljenimi paketi ter seveda vso ostalo zanimivo, okusno in dišečo ponudbo.

Drugačne, a prav tako okusne deserte za veliko noč so pripravili pri EJ sladke sanje. Hitro oddajte naročilo in si zagotovite svojo sladico.

Pestro izbiro artiklov iz lesa so tokrat pripravili pri MG leseno darilo. Ponujajo izdelke za okrasitev doma, za obdarovanje, ustvarjalne komplete za najmlajše, pa tudi personalizirane izdelke.

Trgovini Marjanca preverite ponudbo izdelkov za dodatno okrasitev doma z velikonočnimi zajčki in pisanimi jajčki. Prav tako vam številne pripomočke za ustvarjanje prav posebnih pirhov nudijo v Fantaziji.

Za darila ob pisanki lahko v Koroškem pokrajinskem muzeju kupite namizno igro Postani muzealka/muzealec, v turistični pisarni pa darilni bon za obisk sobe pobega Enigmarium Slovenj Gradec.

Večgeneracijskem centru organizirajo velikonočno ustvarjalnico, ki bo potekala v četrtek, 6. 4., ob 8. uri. V Koroški galeriji likovnih umetnosti pa bo tokratna Bernekerjeva delavnica na temo Velikonočnih pirhov potekala v soboto, 8. 4., ob 10. uri.

Za najmlajše so tudi v Alternativnem centru ARMONI pripravili solno terapijo z iskanjem zajčkovega zaklada. Hitro preverite, katere termine imajo na voljo.

Da boste letos spekli čisto pravo potico, pa je na voljo spletni tečaj priprave potice z drožmi pri Drožomaniji.

Želimo vam mirne praznike in čudovite trenutke z vašimi najbližjimi.

Turistična pisarna Slovenj Gradec