Nove sprostitve ukrepov: Gostinska dejavnost pod določenimi pogoji dovoljena tudi v notranjosti gostinskih obratov

V vseh statističnih regijah se pod tako imenovanim PCT pogojem zaposlenih in potrošnikov (PCT so kratice za prebolevnike, cepljene in testirane) dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov. Pri tem je potrebno upoštevati omejitve glede na velikost prostora. Sprostitve ukrepov se nanašajo tudi na ponudnike nastanitev.

 

Z namenom omejitev gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19 je Vlada RS izdala nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, v okviru katerega se ponovno sproščajo dejavnosti, v skladu z Načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19.

Za obedovanje v notranjosti gostinskih lokalov je potrebno upoštevati določene pogoje
V vseh statističnih regijah se pod tako imenovanim PCT pogojem zaposlenih in potrošnikov (PCT so kratice za prebolevnike, cepljene in testirane) dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov. Pri tem je število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. Ob tem je treba zagotavljati tudi 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Sprostitve tudi za ponudnike nastanitev
Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko ponujajo nastanitvene storitve do 30 nastanitvenih enot, nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko po novem ponujajo nastanitvene storitve do 50 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata. Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo