Nove kolesarske povezave na avstrijskem Koroškem

Avstrijske državne železnice so med Beljakom, Jesenicami in Trbižem vzpostavile železniško povezavo z vlaki za prevoz koles. Kolesarski vlaki vozijo ob koncih tedna, možne so različne kombinacije povezav med omenjenimi kraji.

Z dodatnimi vlaki za kolesarje, ki povezujejo tri sosednje države, želijo avstrijske železnice še povečati že tako cvetoč kolesarski turizem na južnem delu Avstrije ter ga razširiti še v Slovenijo in Italijo. Reinhard Wallner iz avstrijskih železnic ÖBB je za STA pojasnil, da so štirikrat na dan možne različne kombinacije železniškega prevoza. Kolesarji se lahko z vlakom odpeljejo denimo iz Beljaka do Trbiža, nato pa s kolesom nadaljujejo pot do Jesenic ter se z vlakom vrnejo v Beljak – ali obratno.

Kolesarski turizem je na avstrijskem Koroškem že vrsto let eden izmed poglavitnih turističnih dejavnosti. Samo Dravska kolesarska pot prinese Avstrijcem približno 150 tisoč turističnih nočitev letno, enodnevnih obiskovalcev je mnogo več. Dravska kolesarska pot po Avstriji namreč velja za eno najlepših v Evropi, obsega pa več kot 200 kilometrov urejenih poti za kolesarje. Podobna zgodba bi se lahko pisala tudi na slovenski strani Koroške – in morda se v bližnji prihodnosti tudi bo. Kolesarska pot se iz Avstrije nadaljuje od Dravograda pa vse do Ormoža oziroma obmejnega kraja Središče ob Dravi na hrvaški meji. Zaenkrat morajo kolesarji večino svoje poti ob Dravi prekolesariti po glavni regionalni cesti, a 150-kilometrska trasa je že umeščena v prostor in vsako leto smo priča kakšni posodobitvi.

Slovenska in avstrijska Koroška povezani že tretje leto

V letu 2017 se je na pobudo RRA Koroška vzpostavila dodatna potniška povezava s koroško železniško progo in Pliberkom z garniturami za prevoz koles. Ker je kolesarski turizem vedno bolj privlačen, zanimive so koroške kolesarske poti, še bolj pa avstrijske, je mogoče s kolesi na vlak tudi letos. Z vlaki Slovenskih železnic se je možno pripeljati do Pliberka, naprej pa imajo kolesarji možnost prestopati na vlake avstrijskih zveznih železnic, ki vozijo po vsej Avstriji. Garniture za prevoz koles v času kolesarske sezone sicer vozijo ob sobotah, Direkcija RS za infrastrukturo in Slovenske železnice pa z letošnjim letom uvajata dodatne vlake  tudi ob praznikih. S kolesom na vlak bo na Koroškem možno tudi 25. junija in 15. avgusta.

NK