Novartis okleva glede nadaljevanja izvedbe prevaljskega projekta

Če je lansko leto Novartis okleval glede tipa proizvodnje, letos oklevajo glede nadaljevanja izvedbe celotnega projekta v novo zgrajenem proizvodnem obratu na Prevaljah. Kot sporočajo iz Leka, bo odločitev Švicarjev znana v prihodnjih mesecih.

Kot smo na portalu e-Koroška že lansko leto poročali, je glede novega Lekovega obrata, kjer naj bi prve nove proizvodne linije zagnali že v letošnjem letu, še veliko neodgovorjenih vprašanj. Ko smo meseca maja 2018 v uredništvo prejeli informacijo, da naj bi se gradnja nove tovarne ustavila, nam je direktorica korporativnega komuniciranja Katarina Klemenc zagotovila, da bo gradnja potekala vse do zaprtja stavbe, in to so tudi realizirali. “Kot je bilo zastavljeno, so na novem objektu na Prevaljah zaključena gradbena dela na glavnem objektu (ostrešje, fasada, osvetlitev itd.) in okoli objekta,” je danes pojasnila Klemenčeva.

A prihodnost obrata še vedno ostaja neznanka. Lanskega maja nam iz Leka na vprašanje, ali bodo nove proizvodne linije sploh zagnali, niso odgovorili ne pritrdilno in ne nikalno. Čeprav naj bi po besedah Klemenčeve Novartis odločitev o tipu proizvodnje v novem prevaljskem obratu posredoval že v tretji četrtini lanskega leta, se to ni zgodilo. Tudi novo leto iz Švice ni prineslo odgovorov. Tokrat pa po besedah Klemenčeve Novartis ne okleva več med tipi proizvodnje, pač pa glede nadaljevanja izvedbe projekta.

V okviru svoje globalne strategije Novartis nenehno proučuje vse proizvodne lokacije po svetu. Želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral Novartisov nabor izdelkov v razvoju. Za našo novo tovarno na Prevaljah odločitev glede nadaljevanja izvedbe projekta doslej še ni bila sprejeta. Na podlagi zadnjih informacij s strani Novartisa lahko odločitev pričakujemo predvidoma v prihodnjih mesecih,” pojasnjuje Katarina Klemenc. Če bo torej Novartis ugotovil, da prevaljski obrat ne bo zadostil tržnih potreb farmacevtskega giganta, bo projekt ustavljen.

Ob tem velja spomniti, da je vlada Mira Cerarja Leku za gradnjo nove tovarne namenila 7 milijonov evrov subvencije in da je Šolski center Ravne na Koroškem na pobudo Leka vzpostavil srednješolski program farmacevtskega tehnika. Ne samo, da se lahko s tem podrejo upi mnogih mladih Korošcev in Korošic, ki so se vpisali v nov srednješolski program – brez službe lahko ostane okrog 250 Korošcev.

JP