Novartis objavil donacijo hidroksiklorokina za Slovenijo

Lek, ki je del Sandoza, Novartisove divizije za generična in podobna biološka zdravila, je dobavil prve odmerke hidroksiklorokina Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana, kjer bo na voljo za zdravljenje bolnikov po slovenskih bolnišnicah, kjer zdravijo bolnike s covidom-19.

Novartis je objavil donacijo večje količine hidroksiklorokina za zdravljenje hospitaliziranih bolnikov s COVID-19 v Sloveniji. Namen donacije je bolnikom omogočiti dostop do morebitnega zdravila za novi koronavirus. Univerzitetni klinični center Ljubljana ima na voljo zdravilo za zdravljenje bolnikov v slovenskih bolnišnicah, kjer zdravijo bolnike s covidom-19.

Pošiljka hidroksiklorokina, ki ga je podaril Novartis, bo tako v Sloveniji še naprej omogočala izvajanje nacionalnega protokola zdravljenja za vse bolnike s COVID-19, ki se trenutno zdravijo v bolnišnicah. Družba Sandoz, Novartisova divizija za generična in podobna biološka zdravila, je prve odmerke zdravila za Slovenijo že poslala.

Protokol zdravljenja, ki ga določa Univerzitetni klinični center Ljubljana, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani, uvršča hidroksiklorokin med zdravila, priporočena za bolnišnično zdravljenje bolnikov, okuženih s koronavirusom. Trenutno poteka več kliničnih preskušanj, v katerih raziskujejo učinek hidroksiklorokina in klorokina, povezane učinkovine, na zdravljenje COVID-19.

Spojina hidroksiklorokin se uporablja za zdravljenje malarije in avtoimunskih bolezni, kot sta na primer eritematozni lupus in kronični poliartritis. Zdravilo v Evropi še ni bilo odobreno za zdravljenje COVID-19. Slovenski regulatorni organ Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke se je hitro odzvala na priporočilo za zdravljenje, ki ga je izdala Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani in pospešila postopek odobritve uvoza Sandozovega zdravila za uporabo na slovenskem trgu. Odobritev se nanaša na zdravljenje hudo obolelih z okužbo COVID-19.

Katja Razinger, direktorica Prodaje in marketinga v Leku, ki je del Sandoza, Novartisove divizije za generična in podobna biološka zdravila, je dejala: »V tem trenutku je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da izpolnjujemo naše poslanstvo, ki je zagotavljanje dostopa do zdravil bolnikom v Sloveniji. Z doniranjem te znatne količine hidroksiklorokina v Sloveniji prispevamo k temu, saj bolnikom omogočamo dostop do potencialnega zdravila.«

Donacija, namenjena Sloveniji, je del Novartisove zaveze, da do konca maja podari 130 milijonov 200-miligramskih odmerkov hidroksiklorokina po vsem svetu, pod pogojem, da bodo lokalni regulatorni organi podprli uporabo zdravila za bolnike, okužene s koronavirusom. Poleg tega namerava Sandoz tesno sodelovati z drugimi proizvajalci, da bi povečali izdelavo hidroksiklorokina, če bi bilo to treba, ter nuditi pomoč pri dobavi državam po vsem svetu.