Nova tovarna zdravil tudi zdravilo za razvoj

V prevaljskem Leku danes polagajo temeljni kamen za novo tovarno, ki bo stala tik ob obstoječi tovarni. To je za precej obubožano pokrajino velik dogodek, in to bo v zadnjih letih ena najpomembnejših gospodarskih naložb na Koroškem, ki bo prinesla tudi nova delovna mesta.

V Leku na Prevaljah se je v zadnjih štirih letih zaposlenost povečala za 40 odstotkov, večina zaposlenih pa prihaja iz občin Mežiške in Dravske doline. Tačas v Lekovem obratu na Prevaljah dela 240 delavcev, več kot polovica jih je žensk, nova naložba pa bo odpirala še nova delovna mesta. Nova tovarna zdravil je lahko za to regijo tudi zdravilo za razvoj.

Prihodki Novartisa za pet slovenskih proračunov

Na Prevaljah izdelujejo širokospektralni antibiotik, ki je komercialno bolj znan pod imenom Amoksiklav, ki spada med najpomembnejše izdelke v skupini Sandoz, kamor sodi tudi Lek. Sandoz je del farmacevtskega velikana Novartis, ki je v letu 2016 beležil prihodek od prodaje v višini 28,5 milijarde ameriških dolarjev ali skoraj pet letnih proračunov Slovenije, in po svetu zaposluje okoli 120 tisoč delavcev. Amoksiklav s Prevalj prodajajo v 60 držav sveta, potrošnja tega antibiotika pa se še povečuje; s tem izdelkom letno dosegajo 10-odstotno rast.

Na lokaciji, kjer je danes Lek, je še globoko v prejšnji državi delovala tekstilna tovarna, v kateri so delali nogavice. Takratno partijsko vodstvo je takrat na srečo pravi čas spoznalo, da v hlačnih nogavicah ne bodo prihodnosti, in tako je tovarno prestrukturiralo ter odprlo možnost industriji, ki je bila do takrat zunaj klasične in prevladujoče industrije v Mežiški dolini, torej železarstva, rudarstva, gozdarstva in tekstilne industrije. Lek je za celotno Koroško regijo pomemben, ker je v njem tudi nekaj prostora za strokovnjake in visoko izobražen kader, ki zaradi te možnosti ostaja v domačih krajih. Poleg tega pa se v sistemu Sandoz in Novartis odpirajo tudi možnosti za tiste Korošce, ki si želijo doseči še kaj več zunaj regije.

Okolje pričakuje še kaj več

Lek sicer rad poudarja, da so v tem okolju družbeno odgovorno podjetje, vendar v lokalnih skupnostih v dolini vedo povedati, da bi od tega farmacevtskega velikana vendarle pričakovali še kaj več. Družbi Petrol Energetika ali Metal Ravne, in še bi se našlo kakšno podjetje, do potreb okolja, kjer so locirani, pristopajo z veliko večjim posluhom, ne le z drobtinicami. Seveda pa o denarju tega farmacevta odločajo drugod, gotovo ne na Prevaljah.

Temeljni kamen za novo tovarno bo položil predsednik vlade dr. Miro Cerar. Koroški župani bodo poskušali izkoristiti priložnost tudi za pogovore o tretji razvojni osi, z veliko gotovostjo pa lahko predvidevamo, da kaj več kot že doslej slišanih obljub danes ne bo na dnevnem redu.

JP