Nova Maksova era

V slovenjgraškem rokometu se začenja nova Maksova era. Najbrž ni potrebno pojasnjevati, kaj sem hotel s tem povedati. Vsi, ki se zanimate za rokomet, veste, da je novi trener članske ekipe RK Slovenj Gradec Nenad Maksić, igralska legenda našega kluba. Deset njegovih igralskih sezon v takratnem Preventu je v zgodovini rokometa v Slovenj Gradcu pustilo neizbrisen pečat. Dober na vsaki tekmi, izjemen strelec – za Slovenj Gradec je v njegovem desetletju dal več kot dva tisoč golov, športnik od glave do pete, človek na mestu. Po sedemnajstih letih se je vrnil v Slovenj Gradec kot trener. Z namenom, da svojemu nekdanjemu klubu pomaga še napredovati. Za trenerski poklic se je po zaključeni igralski karieri – igral pa je do štiridesetega leta, usposobil pri svoji Crveni zvezdi in Partizanu v Beogradu, svoje znanje je dvakrat posredoval tudi v Katarju v arabskem svetu. Zdaj so njegovega znanja vsak dan deležni slovenjgraški rokometaši. Bomo na igrišču poslej videvali nove slovenjgraške Maksiće? Čisto tako preprosto vse skupaj tudi ni, a obetamo si viden napredek.
Slab teden pred začetkom sezone 2023-24 Nenada Maksića vprašam, kako je naše moštvo pripravljeno na novo sezono. Samo spomnim, da bo prva ligaška tekma z ljubljanskim Slovanom to soboto v naši dvorani. »Že kar na začetku moram pohvaliti vse fante. Seveda nas spremljajo tudi problemi kot so bolezni in poškodbe, a vse to premagujemo. Malo smo spremenili način dela, trikrat tedensko treniramo tudi dopoldan, skupaj osemkrat tedensko. Pri tem nismo pretiravali, da ne bi bilo sprememb naenkrat preveč. Pričakujem, da se nam bo to obrestovalo. Ob ponedeljkih, torkih in četrtkih treniramo tudi dopoldne, skupno imamo na teden osem treningov. Pričakujem, da se bomo počasi povsem ujeli. Vsi pričakujemo, da bomo boljši kot lani, jaz kot trener, igralci, vodstvo kluba, zagotovo pa tudi navijači. Za to pa se bo potrebno potruditi. En trening na dan je današnji čas premalo, posebej za mlade igralce«, je prepričan Maksić.
Trening tekem je bilo dovolj
Slovenj Gradec je v dobrem mesecu priprav odigral šest pripravljalnih tekem. Tri na turnirju v Linzu v Avstriji, dve na domačem turnirju, zadnjo pa v Dobovi. Statistiko gotovo poznate: šest tekem, štiri zmage, en neodločen rezultat in en poraz. Je bilo tekem za trening dovolj? Maksić je prepričan, da jih je bilo. Prepričan je, da je moštvo primerno pripravljeno za dolgo in naporno sezono. Pravi, da je vedno dilema, ali je bilo tekem premalo ali preveč in upa, da so s tempiranjem forme zadeli žebljico na glavico. »Tekme so nam dale odgovore na vprašanja, kaj je dobro, kaj slabo. Prvi pravi odgovor pa bomo dobili že v soboto na tekmi s Slovanom«, pravi Maksić.
Ko smo že pri našem prvem nasprotniku Slovanu, moramo povedati, da se je ta letos zelo okrepil. Ima kar deset novih igralcev, širok in strokoven trenerski štab, ki ga je okrepil Bojan Čotar. Slovana pa je finančno občutno in tudi drugače podprl tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič. Glasovi iz Ljubljane pravijo, da se Slovan pripravlja na renesanso moškega rokometa v našem glavnem mestu. Za začetek v slovenski ligi, kasneje pa še z odmevnejšimi rezultati na mednarodni sceni. Naj spomnim, da je bil Slovan na začetku osemdesetih let evropski viceprvak in prvak Jugoslavije.
Kako bodo naši fantje igrali v novi sezoni, vprašam novega trenerja. Kako se bomo branili, kako bomo napadali? Maksić je jasen: »Za igro v obrambi sem prepričan, da bo boljša. Prepričan sem, da si igralci, predvsem mlajši, želijo agresivnejše igre. Imamo dobre igralce, dobro ekipo, ki zna igrati, je taktično zrela in bo sposobna odgovoriti na vse različice obramb. Imamo tudi izrazite strelce kot so Levc, Šol,
Eskeričić, dopolnjujejo pa jih vsi soigralci. Tudi za igro v napadu si želim spremembe, rad bi, da bi igrali bolj potrpežljivo. Vsako akcijo je treba izdelati do konca, ne sme se dogajati, da se igralec odloči za strel iz neizdelanega napada z mislijo kar bo, pač bo. Potrpežljivosti se bomo morali še vsi priučiti, brez te ne bo šlo«, je prepričan novi trener Maksić.
Slovenska liga bo bolj izenačena
Kakšna je Maksićevem mnenju zdajšnja slovenska rokometna liga v primerjavi s tistim desetletjem, ko jo je igral tudi on? »Za zadnje sezone vem, da so bile v znamenju Celja, Gorenja in Trima, jaz si želim, da bi bila liga bolj izenačena in tako tudi kakovostnejša. Prej omenjeni trojici bi dodal še Ribnico, odlično Krko, zraven pa bi se čez čas moral pojaviti še Slovenj Gradec. Za vsako mesto proti vrhu bo potrebno veliko in dobro delati. Napredek lige se bo pokazal tudi v manjši točkovni razliki med ekipami. Primerjava z mojimi igralskimi leti? Takrat je kar nekaj klubov imelo dobre proračune, zato so si tudi privoščili boljše igralske zasedbe. V Celju, Velenju in tudi v Slovenj Gradcu je bilo kar nekaj zelo dobrih igralcev. Naj spomnim, tudi Celje je osvojilo evropski naslov v tistih dobrih letih. Ampak nič zato, čujem, da tudi drugi klubi, na primer Škofja Loka, Ormož, pa tudi Škofljica z letošnjimi mladinskimi prvaki, zelo napredujejo. Letošnja liga zna biti zato zelo zanimiva«, pravi Nenad Maksić. Gledalci tudi v Slovenj Gradcu zelo cenijo strelce, vratarje, druge igralce včasih spregledajo. Kdo bo po Maksićevem mnenju naš golgeter? »Ljudje imajo radi strelce, veseli so, ko nekdo zabije deset golov. A tako preprosto to seveda ni. Jaz sem bolj za to, da gole dosegajo vsi po malem, čeprav bo kdo od fantov gotovo izstopal. A to se bo pokazalo. Kandidatov za dobre strelce je kar nekaj, od levega do desnega krila, tu so seveda še zunanji igralci, pivoti. Težko bi rekel, kdo bo najboljši pri doseženih golih, kdo bo junak. Publika si vedno izbere svoje junake, vem, da znajo ceniti tudi dobro igro v obrambi in dosežke vratarjev«.
Na vratarskem položaju bo na začetku sezone morda kakšna težava. Prvi vratar bo novinec Dominik Marković, ki je k nam letos prišel iz zagrebške Dubrave. Njegov kolega Tilen Leben okreva po operaciji kolka, zato bo več priložnosti kot v preteklosti dobil mladi Jan Smolnikar. Maksić ga je pohvalil in dejal, da je zelo delaven in tudi talentiran. Novinec Marković se je zelo izkazal na domačem turnirju in bo na začetku prvenstva nosil glavno breme. Je to priložnost, da pomemben korak naprej naredi prav Smolnikar? Trener je prepričan, da bodo vratarji v tem položaju imeli zelo pomembno vlogo. »Če prebrodimo te težave, bo veliko lažje«, je rekel Maksić.
Ugoden razpored je priložnost za napredek
Razpored prvenstva v NLB rokometni ligi je za Slovenj Gradec razmeroma ugoden. Prva tekma doma, potem nekaj na papirju lažjih tekmecev, težje tekme bodo v glavnem v drugem delu lige. »Že tekma s Slovanom ne bo lahka, drugo kolo gremo v goste k Ormožu, kjer tudi že deset let nismo zmagali. V tretjem kolu imamo doma novinca Škofljico, potem gremo razbremenjeni v Trebnje. Oni to tekmo morajo zmagati, mi pa…Mislim, da bo ekipa rasla, da bodo zahtevnejše tekme prišle ravno pravi čas« je menil Maksić. In dodal, da bi bilo dobro, če bi v primerjavi z lani skočili za dve mesti. Bomo spremljali in na koncu videli, kako nam bo uspelo.
In za konec še Maksićev vtis o Slovenj Gradcu, v katerega se je vrnil po sedemnajstih letih. »Gotovo je boljši in lepši. Zelo je napredoval. Pozna se na vsakem koraku. Veliko je novih stavb, mesto je čisto, ima urejene kolesarske steze. Daje priložnost za lepo in kvalitetno življenje. Tu celo zrak diši« je za konec dodal Nenad Maksić, ki je svoje industrijsko Smederevo spet zamenjal za Slovenj Gradec.
Slišal sem tudi, da je tudi že dobro obnovil znanje slovenščine. Z ženo vsak dan bolj govorita slovenjgraško različico koroškega narečja. Vzajemno spoštovanje se kaže tudi tako, da Slovenj Gradec ceni njegove športne dosežke in mu privošči uspeh pri trenerskem delu, on pa ga vrača s predanim delom in tudi s tem, da vedno boljše govori slovensko.
Vsi mu želimo veliko uspeha pri delu, fantom pa dobro sezono. Začnemo jo to soboto ob sedmih zvečer v domači dvorani, ko nam bodo nasproti stali rdeči Slovanovi fantje. Naj bo dobra tekma, teh smo že vsi željni.
Avtor: Ivan Praprotnik