Nova kolesarska pridobitev na Koroškem

Poseka FunEnduro odpira nove možnosti razvoja kolesarstva in turizma v Mežiški dolini ter dopolnjuje obstoječo gorskokolesarsko ponudbo Mežiške doline in Koroške. Na današnji otvoritvi smo bili priča tudi prvim spustom in tekmovanju, ki so se ga udeležili tudi profesionalci iz različnih evropskih držav.

Foto: ZKŠTM

Danes na Ravnah na Koroškem poteka odprtje kolesarskega parka na Poseki. Poleg slavnostne otvoritve poleg Doma telesne kulture je ZKŠTM skupaj s Kolesarskim klubom Ravne na Koroškem organiziral tudi prvo enduro tekmovanje po novi progi. Več kot 90 tekmovalcev iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, celo iz Velike Britanije, se je zbralo pod Poseko, od koder so se s kolesi povzpeli na vrh oziroma začetek proge. Med njimi so seveda tudi profesionalni kolesarji, kot je denimo Vid Peršak, najboljši slovenski gorski kolesar, ki nastopa v elitni kategoriji svetovne enduro serije EWS.

Celota parka sta dve progi, ena je zaradi razmočenih tal zaenkrat še zaprta, a jo bodo odprli takoj, ko bo to možno. »Samo delo na terenu ni trajalo preveč dolgo, kakšna dva ali tri mesece, celoten projekt pa nam je zaradi pridobitve določenih sredstev in dovoljenj vzel nekaj več časa,« pravi direktor ZKŠTM Aleš Logar. Za ureditev prog je ZKŠTM pridobil vsa ustrezna dovoljenja, tako da vožnja po gozdu ni v navzkrižju z zakoni. Da je projekt uspel, tako kot so si ga začrtali, pa gredo velike zasluge tudi Kolesarskemu klubu Ravne na Koroškem. »Brez njihovega truda nam takšni projekti ne bi uspeli. Klub dela dobro in je ključen akter pri razvoju različnih kolesarskih disciplin na Koroškem,« pravi Logar.

Odprtje parka Poseka FunEnduro je za Ravne, Mežiško dolino in celotno Koroško pomemben dogodek, saj gre še za eno v vrsti kolesarskih in turističnih pridobitev, ki lahko v regijo potencialno privabljajo nove turiste. Prve nočitve se na račun kolesarskega parka na Poseki že beležijo, je dejal Logar in dodal, da je Poseka FunEnduro eden izmed prvih korakov k oživitvi letnega turizma na ravenskem smučišču. Poleg tega gre tudi za nadgrajevanje gorsko kolesarske ponudbe, s katero se lahko regija že pohvali. S tovrstnimi pridobitvami bo lahko dolina oziroma regija turistom in kolesarjem ponudila večji nabor kolesarskih prog, zaradi česar bodo kraji Mežiške doline bolj privlačni, turisti pa bodo v dolini ostali dlje časa.

JP