Nov dom starostnikov na Ravnah in v Mislinji, v Črni nove bivalne enote za CUDV

Včeraj je Koroško obiskal minister za delo Janez Cigler Kralj, v Mislinji si je ogledal parcelo za gradnjo novega doma za starejše občane, na Ravnah na Koroškem je podpisal sporazum o gradnji doma starejših, v Črni na Koroškem pa sporazum o gradnji dodatne bivalne enote za CUDV Črna.

Devet milijonov evrov vredna naložba centra za starejše občane na Ravnah na Koroškem se po desetih letih načrtovanja premika proti začetku izvedbe. Prihodnji teden bodo s položitvijo temeljnega kamna otvorili začetek gradnje prve faze, vredne 1,4 milijona evrov, ki bo zagotavljala dnevne in začasne namestitve.

Do konca leta 2022 nameravajo zaključiti z gradnjo centra, skupno bo na voljo okoli 90 postelj. Sredstva za gradnjo prve faze centra KO-RA so že zagotovljena, za preostali dve fazi pa bi lahko to zagotovili iz integralnega proračuna iz sredstev sklada za okrevanje in odpornost, ko bodo na voljo, je včeraj na Ravnah na Koroškem pojasnil minister Cigler Kralj.

Minister je po obisku v Mislinji in na Ravnah na Koroškem obiskal Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) v Črni na Koroškem, kjer je podpisal sporazum za gradnjo dodatne bivalne enote za namestitev otrok in mladostnikov do 26 leta s kombiniranimi motnjami, so sporočili iz CUDV Črna.

Včeraj se je CUDV Črna prijavil na razpis ministrstva za delo za vzpostavitev dodatnih stanovanjskih skupin za osebe mlajše od 65 leta starosti. »Že doslej je v projektu deinstitucionalizacije predvidena vzpostavitev 13 stanovanjskih skupin v šestih kroških občinah, kjer so projektantski postopki tik pred razpisom za iskanje izvajalca del. V tem razpisu pa gre za še dodatnih novih 5 stanovanjskih skupin, kamor bi se  lahko v okviru deinstitucionalizacije preselilo do 30 dodatnih uporabnikovdodajajo v CUDV Črna. Na razpisu so se prijavili za vseh pet možnih namestitev. Objekti, predvideni za bivanje štirih do šestih oseb, bodo po dva v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi ter eden na Prevaljah.

NK