Nižja brezposelnost, nižje plače

Stopnja registrirane brezposelnosti na Koroškem je nižja od slovenskega povprečja, a nižje so tudi plače. V letošnjem letu brezposelnost iz meseca v mesec pada, najnižja je bila junija in septembra, in sicer 7,1 odstotna. Že tako nizka plača pa se je tekom letošnjega leta še nekoliko nižala. Januarja je povprečna bruto mesečna plača Korošca znašala 1.624,53 evrov, septembra pa 1.614,45 evrov.

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije za letošnje leto kažejo optimistične številke. Če je bila še januarska registrirana brezposelnost zabeležena pri 7,9 odstotka, je do meseca septembra brezposelnost padla na 7,1 odstotek. Odstotki vztrajno padajo že vse od začetka lanskega leta. Brezposelnost na Koroškem se trenutno giblje pod slovenskim povprečjem, ta na državni ravni znaša 7,2 odstotka. Še vedno pa se vzhodni del Slovenije srečuje z večjo brezposelnostjo kot zahodne regije.

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Številne Korošce pa želja po boljši zaposlitvi in kakovostnejšemu življenju žene na delo k severnim sosedom, kjer so priložnosti za boljši zaslužek precej večje kot na Koroškem. Povprečna plača v Avstriji namreč znaša okoli 2800 evrov bruto, medtem ko v Sloveniji le 1700. Več kot tisoč evrov razlike v plači pa ni zanemarljivo, še posebno za Korošce, ki so le nekaj kilometrov oddaljeni od meje z Avstrijo.

No, na Koroškem pa je povprečna plača še nižja od slovenskega povprečja. Že tako nizka plača pa se je tekom letošnjega leta še nekoliko nižala. Januarja je povprečna bruto mesečna plača Korošca znašala 1.624,53 evrov, septembra pa 1.614,45 evrov.

Vir: Statistični urad RS