Nikola Strahinić po več kot treh tednih še vedno pogrešan

Za pogrešanim Nikoli Strahiniću iz Črne na Koroškem še vedno ni sledu. Na seznamu pogrešanih oseb najdemo še dva Črnjana, katerih izginotje sega v prejšnje stoletje.

V torek, 27. novembra, je priljubljeni zobozdravnik iz Črne na Koroškem Nikola Strahinić izginil neznano kam. 29. novembra in kasneje so sledile obsežne iskalne akcije, kjer je sodelovalo skupno več kot sto ljudi, med njimi občani, gasilci, policisti, gorska reševalna služba, lovci in drugi. Iskalno območje v občini Črna na Koroškem je preletaval tudi helikopter. Na žalost pogrešanega Strahinića niso našli.

Črnjanski zobozdravnik tako ostaja eden izmed 85 pogrešanih oseb v Sloveniji. Statistika, s katero razpolaga policija, sicer ni najbolj vzpodbudna. Odstotek pogrešanih, ki jih najdejo policisti, se giblje okoli 10 odstotkov, približno 15 odstotkov pogrešanih pa najdejo mrtve. Med pogostimi razlogi za smrt so samomori, nesreče in smrt zaradi izčrpanosti. Se pa med 50 in 60 odstotkov pogrešanih samih vrne domov, kar do zadnjega trenutka vliva upanje za srečen razplet zgodbe.

Seznam pogrešanih oseb v Sloveniji je kar zajeten, datumi izginotja pa segajo tudi daleč v preteklost. Po podatkih policije je najdlje pogrešani Korošec. Franc Selišnik iz Podolševe, rojen leta 1947, je pogrešan vse od leta 1969. Na seznamu pogrešanih pa najdemo še enega Črnjana iz Podpece in sicer Franca Milerja, ki je izginil leta 1997.