NIJZ vabi na odvzem krvi za preverjanje svinca

Odziv na vabilo za odvzem krvi za preverjanje svinca v krvi triletnikov je slabši kot prejšnja leta, zato NIJZ še vedno vabi starše, da pripeljejo otroke in se dogovorijo za ustrezen termin. 

 

Ravenska območna enota NIJZ je vabilo na odvzem krvi za preverjanje svinca v krvi triletnikov naslovila na 128 otrok, odvzemi so se pričeli včeraj. Na NIJZ ugotavljajo, da je odziv dosti slabši kot prejšnja leta, prijavila se je približno polovica povabljenih, to je okoli 70 otrok, poroča STA. Zamudniki imajo še vedno čas, da se na vabilo odzovejo, še sporočajo iz NIJZ.

Nazadnje so odvzemi krvi potekali lansko leto. Septembra je NIJZ postregel s podatki, da so bile vrednosti svinca v letu 2020 nižje kot v letih pred tem. Delež otrok z visoko vsebnostjo svinca v krvi je bil v letu 2020 in 2019 najnižji od začetka izvajanja meritev.

Meritve so začeli izvajati leta 2007 v sklopu programa sanacije Zgornje Mežiška doline. Program se bo zaključil predvidoma v letu 2022, vlada pa napoveduje nadaljnje izvajanje sanacijskega programa, saj sanacija do izteka programa ne bo zaključena.