Neznanci ponovno pomazali slovenske napise na dvojezičnih tablah

V noči iz sobote na nedeljo so neznanci na območju občine Dobrla vas zopet pomazali šest dvojezičnih krajevnih napisov. S črno barvo so premazali slovenske krajevne napise, da ti niso več berljivi.

Podobno so neznanci storili že vikend pred tem, ko premazali slovenska imena na dvojezičnih tablah v občinah Pliberk in Dobrla vas. »Takšna dejanja je treba najostreje obsoditi. Živimo v 21. stoletju v osrčju Evrope. Takšno vedenje je popolnoma nesprejemljivo za našo odprto in socialno družbo, do katere smo se razvili, zlasti v zadnjih letih.« je v sporočilu za javnost zapisal deželni glavar Peter Kaiser. Dodal je, da je Koroška dežela raznolikosti in večjezičnosti, ozkoglednost in ideološka zazrtost v preteklost pa v alpsko-jadranski regiji nimata več prostora.

V Narodnem svetu koroških Slovencev obžalujejo, da je slovenščina za nekatere še vedno moteča, menijo, da je nujna policijska preiskava teh dogodkov. »Ker gre pri obsežni mazaški akciji očividno za sistematično in dobro organizirano dejanje, Narodni svet koroških Slovencev pričakuje od pristojnih organov podobno sistematično in dobro organizirano iskanje storilcev, saj so po avstrijski zakonodaji dejanja zadnjih dni kazniva so zapisali. »Ponovno smo priča poskusu izginotju slovenskega jezika v javnosti in po začetku »normalnega« obdobja se zdi, da se vračamo v pretekle čase. Oblasti so sedaj izzvane, saj takšna dejanja niso dopustna. Kar na Koroškem potrebujemo je globoko in trajnostno spremembo paradigmeše dodajajo v odzivu na to dejanje.