Naslednji teden začetek del na tretji razvojni osi

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je ob današnjem vladnem obisku Koroške za prihodnji četrtek potrdil začetek gradnje tretje razvojne osi na odseku Gaberke.

 

Prva lopata koroške hitre ceste bo na odseku Gaberke (Velenje – Slovenj Gradec), na lokaciji Jenina pa poteka postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja in javno naročilo za izbor izvajalca, je danes pojasnil minister Vrtovec. S tem je vlada pokazala, da misli resno, je dodal.

Vrtovec je pojasnil, da se tretja razvojna os ne bo končala pri Slovenj Gradcu kot slepa ulica, pač pa bodo iskali rešitve, da se cesta zgradi do Dravograda in naprej do mejnega prehoda Holmec. Za traso proti Holmcu trenutno poteka izdelava študije variant, ki je v zaključni fazi. Ob tem si želi, da bi napovedani datumi za zaključek gradnje, ki so postavljeni v letu 2026, vzdržali.

V preteklosti so se pojavljali tudi pomisleki, da bi Koroška s hitro cesto še hitreje izgubljala izobražen kader. Beg možganov ne bo posledica boljše prometne infrastrukture, je prepričan minister Vrtovec, prej nasprotno – s sodobno prometnico se bodo lahko Korošci lažje vračali domov.

S slovenjgraškim in še nekaj drugimi župani bo minister danes govoril tudi o gradnjah mestnih obvoznic, in sicer v Slovenj Gradcu, ter o prometnih rešitvah za Dravograd in Mežico, saj gre za akutne infrastrukturne težave v regiji. V ta namen je v proračunu namenjenih rekordnih več kot milijarda evrov za infrastrukturne projekte po državi, je spomnil Vrtovec.