Narodni svet koroških Slovencev podprl bivšega predsednika Slovenije Pahorja

V maju mesecu se je vlada Republike Slovenije odločila, da izbriše iz slovenskega koledarja dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Svet slovenskih organizacij iz Italije in Narodni svet sta v tej zvezi izrazila zaskrbljenost, saj je evropski parlament že leta 2009 uvedel Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov, torej nacizma, fašizma in komunizma. Od sedaj naprej pa po volji vlade slovenskega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja ne bo več. 

 

Po mnenju uglednih avtorjev (“Črna knjiga komunizma”), je od Kambodže preko Kitajske in Sovjetske zveze, pa do Srednje Evrope in drugje zaradi komunizma stradalo 96 milijonov ljudi, in to tudi v bivši Jugoslaviji. V Sloveniji se govori o tem, da naj bi država poskrbela za vpis v javno evidenco pokojnih 14.901 žrtev komunističnega nasilja.

Narodni svet zato podpira bivšega predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, ki je v posebni tiskovni izjavi menil, da so “Žrtve komunističnega nasilja nesporno bile”. Zdaj pa naj ne bi bilo več uradnega spomina nanje. “To ni samo slabo in narobe, temveč zaskrbljujoče”, meni Pahor. “Te odločitve hitro in nepotrebno trgajo družbeno soglasje, ki se je glede na polpreteklo zgodovino vzpostavljalo v zadnjih 15 letih”. Tudi s pomočjo Slovenske akademije znanosti in umetnosti (glej zbornik “Slovenska sprava”).

V zvezi z ukinitvijo nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma, se je oglasil tudi duhovnik Pedro Opeka, ki je izjavil: : “Resnica in priznavanje krivic sta podlaga vsake sprave”.

Resnica, pravica in sprava so pa tudi temelji za blagostanje in uspešnost vsake države, menijo pri Narodnem svetu. Prav tako upajo, da bo bivši predsednik tudi v bodoče nadaljeval s svojo povezovalno vlogo graditelja mostov, tako kot v preteklosti.

Vir: Narodni svet koroških Slovencev