Najstarejša tekmovalka 22. Ljubljanskega maratona Kazimira Lužnik srečno pritekla v cilj

Včeraj je v prestolnici Slovenije potekal tradicionalni, že 22. Ljubljanski maraton, ki je pritegnil več kot 20 tisoč tekačev. Na 21 kilometrov dolgem maratonu je tekmovala tudi 84-letna Slovenjgradčanka Kazimira Lužnik, ki je bila najstarejša tekmovalka letošnjega maratona.

Kazimira je ob prihodu v cilj požela bučen aplavz

Na letošnjem že 22. Ljubljanskem maratonu je v dveh dneh sodelovalo kar 23.303 tekmovalcev. Največ jih je teklo na 21-kilometrski razdalji, kjer se je pomerilo 9350 tekačev, na razdalji 42 kilometrov jih je tekmovalo 1586, na 10 kilometrov dolgem maratonu pa 6040. Sobotno tekaško dogajanje, ki je bilo namenjeno mladim, je privabilo 7956 maratoncev.

Tradicionalna udeleženka tradicionalnega maratona, 84-letnica Kazimira Lužnik iz Slovenj Gradca je tudi letos uspešno odtekla 21-kilometrski maraton. Po koncu je bila zelo navdušena, da ji je še enkrat več uspelo premagati dolgo razdaljo. »Ponovno sem se preizkusila in srečno prispela v cilj,« je z nasmeškom dejala Kazimira. »Tekla sem točno 3 ure, 22 minut in 59 sekund. Tako so mi ploskali, ko sem prečkala ciljno črto!« Njene kategorije letos ni bilo, to je nad 80 let, saj je bila edina, se je pa v kategoriji nad 70 let uvrstila na sedmo mesto.

Če treniraš, si bolj močan in vzdržljiv

Njena tekmovalnost izhaja že iz otroštva, še danes tekmuje z vso vnemo. Na maratonih rada začne v prvi vrsti, to je poskušala storiti tudi včeraj v Ljubljani. »Pomikala sem se proti prvi vrsti, vendar zaradi prevelike gneče nisem mogla naprej. Vseeno sem začela bolj spredaj, vsi za mano so leteli naprej in me ob tem pozdravljali in vzpodbujali. Bili so tudi zelo uvidevni, lepo so pazili, da me ne podrejo,« je začetek 21 kilometrov dolge poti opisala Kazimira.

Tudi med letom se redno udeležuje maratonov po vsej Sloveniji, ljubezen do teka jo včasih zanese tudi v tujino, kar desetkrat je tekla na newyorškem maratonu. Goreče športnice pa pri 84 letih ne ustavi niti zima – enkrat tedensko bo v Slovenj Gradcu trenirala atletiko. »Če treniraš, si bolj močan, vzdržljiv in vse drugo narediš mnogo lažje,« je zaključila Kazimira. Več o njenem pestrem življenju pa si lahko preberete v intervjuju na tej povezavi: Kazimira Lužnik: »Če človek toliko zmore, mora biti zdrav.«

JP