Najbolj brano v letu 2019: Drugorazrednost slovenskih dnevnih migrantov v Avstriji

Dnevni migranti že leta bijejo bitko s Slovenijo glede dohodninske obravnave, od letošnjega leta dalje pa je z novo zakonodajo še avstrijska vlada udarila po žepu slovenske dnevne migrante, saj dobivajo manjše otroške dodatke.

 

Avstrija je z zakonom bistveno zmanjšala otroške dodatke zaposlenih v Avstriji, ki sicer prihajajo iz drugih držav Evropske unije. Doslej so bili otroški dodatki enaki za vse, ne glede na to, kje ima delavec stalno prebivališče oziroma kje prebiva njegov otrok. Po novem pa višino otroških dodatkov določajo življenjski stroški države, kjer dnevni migrant dejansko prebiva.

To krivico je hitro spoznala evropska poslanka Romana Tomc, ki je tak ukrep Avstrije označila kot diskriminatoren, kajti,  če delavci plačujejo prispevke v avstrijski socialni sistem, morajo tudi imeti enake koristi. V Evropskem parlamentu je sprožila zelo široko in odmevno akcijo in skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi poslanci uspela doseči, da je Evropska komisija Avstriji zaradi diskriminatorne zakonodaje izdala opomin.

Več na povezavi: https://e-koroska.si/avstrija-z-diskriminatorno-zakonodajo-uzakonila-drugorazrednost-slovenskih-dnevnih-migrantov/