Najbogatejši tudi na Koroškem: tretji najbogatejši Slovenec Prevaljčan, Auprih krepko povečal svoje bogastvo

Revija Manager je, tako kot vsako leto, tudi letos zbrala višino premoženja najbogatejših ljudi v državi. Med njimi so zanimiva imena, tudi nekaj Korošcev, ki so na lestvici najbogatejših že stalnica. Njihovo premoženje pa se iz leta v leto povečuje.

Izza in Samo Login iz družbe Outfit7 sta na prvem mestu, na lestvici je še nekaj posameznikov, ki so povezani z omenjeno družbo, ki je planetarno zaslovela (in obogatela) z aplikacijo »Govoreči maček Tom« (»Talking Tom«). Loginovim so premoženje ocenili na 689 milijonov evrov, kar je sicer za 10 milijonov evrov manj kot leto poprej. Drugo mesto zaseda Sandi Češko, 55-odstotni lastnik Studia Moderna, njegovo premoženje pa je ocenjeno na 334 milijonov evrov. Na tretje mesto pa se je zavihtel Korošec, Prevaljčan Marko Pistotnik, 18,45-odstotni lastnik družbe Outfit7. Njegovo premoženje je seštevek kupnine po prodaji podjetja Outfit7 kitajski družbi Zhejiang Jinke ter prejetih dividend, poroča revija Manager.

V lanskem letu je bilo na tej lestvici stotih najbogatejših Slovencev kar nekaj Korošcev, med njimi tudi Bogomir Auprih in Janez Pačnik, oba lastniško povezana s podjetjem TAB Mežica in hčerinskimi podjetji. Najvišje med naštetimi na Managerjevi lestvici kotira Bogomir Auprih, ki je svoje premoženje v zadnjem letu povečal za skoraj 15 milijonov evrov. Njegovo premoženje je ocenjeno na 47,3 milijone evrov, medtem ko je lani znašalo 33,2 milijona evrov. Auprihovo premoženje vsako leto krepko naraste, od leta 2016 do 2017 se je namreč povečalo za četrtino. Tudi Janez Pačnik je povečal svoje premoženje, in sicer iz 18,6 milijonov evrov na 25,2 milijona. 66. mesto pa zaseda Korošec Herman Rigelnik.

Iz lestvice najbogatejših stotih Slovencev je izginil Robert Grah iz podjetja SG Automotive, ki je lani zasedal 78. mesto, a že iz leta 2016 do 2017 je beležil padec za 33 mest, vrednost premoženja pa se je z 23,1 milijona evrov zmanjšala na 20,3 milijona oziroma za 12 odstotkov.