Nadzor na mejah lahko traja še leta

Koroški mejni prehodi ostajajo pod budnim očesom avstrijske vojske in policije. Dokler Evropska unija ne bo zagotovila doslednega varovanja zunanjih meja, Avstrija potrebuje nacionalno varovanje. Nadzor na mejah med Avstrijo in Slovenijo lahko traja še leta.

Čeprav so avstrijski varnostni organi ocenili, da na koroških mejnih prehodih 24-urni nadzor ni potreben, se temu še vedno ne bodo odpovedali v celoti. Nenapovedani večurni nadzori s strani vojske in policije so očitno še potrebni, k popolni ukinitvi se avstrijske oblasti še ne nagibajo.

Nadzor na meji lahko traja še leta, je ob obisku vojašnice v Celovcu dejal avstrijski zvezni obrambni minister Mario Kunasek. Meni, da dokler EU ne bo zagotovila doslednega varovanja zunanjih meja, Avstrija potrebuje nacionalno varovanje. Čeprav Koroška ni preveč priljubljena regija za tranzit migrantov v Avstrijo, sosedje ne bodo tvegali ilegalnih prestopov meje. Ob vrhuncu evropske migrantske krize so izvedli tudi posebno vajo, kjer so policisti in vojaki trenirali scenarij srečanja z velikim številom ilegalnih prebežnikov na koroških mejah.

Na Koroškem se znajde le par migrantov letno

Policisti na območju Koroške vsako leto naštejejo le nekaj primerov ilegalnih migrantov, kar kaže na to, da Koroška ni tranzitna regija migrantskih tokov. Tako letos kot lani so obravnavali manj kot deset primerov. V letu 2016 sta bila samo dva primera, in sicer na območju PP Ravne na Koroškem, kjer so policisti prijeli štiri ilegalne prebežnike. Ilegalne migracije se preko Koroške dogajajo predvsem s tovornimi vozili – mejo nedovoljeno prestopijo skriti v prikolici tovornjaka – ali z vlakom. Koliko migrantom pa uspe preko koroških mejnih prehodov uiti budnim očesom policistov, pa seveda ni znano.

Med ilegalnimi prestopniki mej, ki jih policisti obravnavajo na Koroškem, so samo mladi moški, stari med 15 in 37 let. Če tujci zaprosijo za mednarodno zaščito, jih policija po postopku na policijski postaji odpelje v azilni dom. Če za mednarodno zaščito ne zaprosijo, pa jih policija na podlagi sporazumov poskuša vrniti tujim varnostnim organom, od koder so vstopili v Slovenijo. Če pa to ni mogoče, jih nastanijo v center za tujce.

NK